Rosenvatten

februari 21, 2013 i Kryddor

Krydda

Rosenvatten

Hindi – Gulag jal                    Engelska – Rose water                        Svenska – Rosenvatten         

rosenvatten

Rosvatten

             

Rosenvatten framställs genom destillering av färska kronblad av den intensivt doftande Damaskusrosen. Vattnet är en biprodukt som bildas när man framställer rosenolja, vilken används som essens i parfymer. Ren rosenolja kan också spädas med vatten och säljas som rosenvatten. Vattnet har en distinkt smak och sätter en aromatisk prägel på efterrätter och sötsaker. Smaken är vanligast i Asien och Mellanöstern där den använts i matlagning i urminnes tider t ex i det persiska och mesopotamiska köket. I Indien används det t ex i lassi, kulfi (glass) och barfi.

I Västeuropa använde man flitigt rosenvatten fram tills 1800-talet, då vaniljen konkurrerade ut rossmaken. Idag smaksätter man ibland marsipan med ros.

rosvatten

För att göra rosenvatten används Damaskusrosen.

Rosenvatten finns ibland att köpa på välsorterade livsmedelsaffärer i ”utländska hyllan” och jag har även hört uppgifter om att det ska finnas på t ex ÖB. Säkrast hittar man det dock i butiker specialiserade på asiatisk matlagning (En lista på sådana butiker kommer snart). En flaska kostar runt 20 kronor!

Man kan enkelt göra rosvatten själv. Recept på det hittar du här.

Mina recept med rosvatten: Kulfi – indisk glass

Information hittade jag i Rosmarie Klingstedts bok och på Wikipedia.