Paneer / Panir – Indisk färskost – Mjuk indisk ost gjord på mjölk

Recept

Paneer! Indisk färskost!

Paneer! Indisk färskost!

 

Paneer / panir – Indisk färskost

Jag har länge utlovat ett recept på paneer och jag är ledsen att det dröjt så länge. Det är väldigt enkelt att göra och det går relativt fort.

Paneer är en indisk färskost som utgör en viktig proteinkälla i det indiska vegetariska köket (innehåller ca 20% protein). Den används i en rad olika rätter som t ex palak panirpanir buttermasala, shai panir (kommer snart), mutter panir , chillie panir m fl.

paneer

Stekt paneer!

Man kokar upp en ganska stor mängd gammaldags mjölk (gärna 3 liter) och rör ner saften från en citron. Då koagulerar mjölken och det bildas en klumpig massa. I en kökshandduk pressas vätskan ur massan. Massan läggs sedan i press under något tungt 30 minuter till en timme. Klart! Sedan har man en färskost som kan skäras i bitar och användas i alla läckra indiska paneerrätter. (För videoinstruktion se nedan).

Det är bäst att ha en fet mjölk, minst 2 %. Jag har provat att använda mellanmjölk, men då blev osten hård och seg. Paneer kan sparas i en burk med vatten i kylskåpet i flera dagar. Vill man ha variation på sin panir kan man stoppa i olika slags kryddfrön som t ex spiskumminfrö. Det går bra att använda vinäger istället för citron och även yoghurt kan användas för att få mjölken att koagulera.

Recept Paneer / Panir

3 liter gammaldags mjölk (eller röd mjölk)

1 -2 st citroner

Gör så här:

1) Koka upp mjölken i en stor kastrull under omrörning

2) När mjölken kokar häll i citronsaft lite i taget tills det bildas en klumpig massa.

3) Lägg ett durkslag, täckt med en kökshandduk, på en skål och häll innehållet i kastrullen ner i durkslaget (och kökshandduken). (Verkar det krångligt titta på instruktionsvideon nedan).

4) Använd sedan handduken för att krama ur vätskan (vasslen) ur paneerosten

5) Lägg paneeren invirad i handduken på durkslaget och lägg några tunga böcker eller en mortel på.

Verkar det krångligt så kanske den här rutinerade damen kan förklara bättre än jag! Manjula är alltid lika trevlig att titta på. Hon lagar autentisk vegetarisk indisk mat och är mycket pedagogisk. Ta också en titt på hennes websida Manjula´s kitchen!

 

11 reaktion på “Paneer / Panir – Indisk färskost – Mjuk indisk ost gjord på mjölk

 1. Alexandra

  Det här måste absolut testas! Älskar tofu, men det är ju lite(!) knepigare att göra hemma och då borde det här ju vara perfekt. Hur mycket ost blir det ungefär av den här satsen?

  Svara
  1. Sofia Inläggsförfattare

   Hej! Kul att du vill testa att göra paneer! Det blir ca fyra portioner av det här receptet, men jag kan inte på rak arm säga exakt hur många gram ost det blir. Hoppas att det var till hjälp.

   Svara
  1. Sofia Inläggsförfattare

   Massan ska vara grynig innan man pressar den i silduk eller liknande. Hade du en tillräckligt fet mjölk och pressade du ut vätskan under tillräckligt hårt tryck? är de första frågorna jag ställer mig..

   Svara
 2. Hssons

  Underbart! Ända sedan jag spenderade två underbara veckor i Bengaluru har jag letat efter ett bra recept på paneer. Här ska göras kofta! Tack!

  Svara
 3. Mariana

  Det var ett bra recept! Jag fick ungefär 336 g ost av 3 L röd mjölk. Det är så kul att laga mat från grunden!
  Undrar om det går bra att frysa in…

  Svara
  1. Sofia Inläggsförfattare

   Roligt att det blev lyckat och intressant att veta hur mycket ost det blev. Det ska gå att frysa paneer som man pressat ut allt vatten ur, men jag har inte provat själv.

   Svara
 4. Salina

  Min massa vart också grynig:/.. Hade den under press i ca 15min.. När jag tog bort duken så var det en klump som på bilden men det gick inte alls att forma den.. Som att den var för torr.. Försökte fukta den och göra om men funkade ej:/.. Hade gammaldags mjölk..

  Svara

Vad tyckte du om detta!? Kommentera