Palak paneer – indisk spenatgryta med ostkuber

Palak paneer / Palak panir – Kryddig indisk spenatgryta

(Kryddor att ha hemma till palak paneer: chilipulver, garam masala, gurkmeja, ingefära (färsk), koriander, spiskummin, vitlök (färsk))

Precis som för många andra är palak paneer en av mina absoluta favoriträtter när det kommer till indisk mat! Dessutom är det ganska nyttigt med proteinet i paneeren (osten) och järnet i spenaten.

Palak paneer kan lagas på flera sätt med olika mängder tomat och spenat. Jag vet inte hur ni vill ha er palak paneer, men jag vill i alla fall att såsen ska vara helt grön och smaka mycket spenat. Annars blir jag besviken! Det här receptet lever upp till de förväntningarna, är lätt att laga och mycket gott och kryddigt. Ta gärna i lite extra med kryddorna om ni gillar kryddig mat, det gör jag!

Istället för paneer har jag använt halloumi, som enligt mig fungerar utmärkt som substitut. Vill man göra egen paneer kommer det inom kort att finnas ett recept på det h ä r .

Recept Palak paneer

Palak paneer

Palak paneer

500 g frusen hackad spenat

2 st gul lök

2 msk olja

3 st vitlöksklyftor

5 cm färsk ingefära

2 st tomater ELLER 2 dl tomatkross

2 tsk garam masala

2 tsk malen koriander

1 tsk spiskummin

Indisk penatgryta med ostkuber

Indisk spenatgryta med ostkuber

0,5 tsk gurkmeja

0,5 tsk chilipulver

1 tsk salt

1,5 dl grädde

1-2 dl mjölk

400 g halloumi

Gör så här:

1) Tina spenaten (förslagsvis i micron) och häll bort eventuellt överflödigt vatten.

2) Finhacka löken och fräs den i olja i en gryta ca 5 min på medelvärme.

3) Riv ingefäran och vitlöken grovt. Tillsätt detta i grytan och låt steka ytterligare 5 min.

4) Finhacka tomaterna och häll i dem i grytan och fräs 5 min till.

5) Tillsätt sedan spenaten. Rör om och häll i alla kryddorna. Låt koka 5 min!

6) Tillsätt sedan grädden och mjölken samtidigt som du rör i spenatgrytan.

7) Skär halloumin i kuber ca 2×2 cm och tillsätt dessa i spenatröran. Låt koka fem minuter till!

Servera med ris eller indiskt bröd! Mums! Atcha laghta!

Receptet jag utgick från hittade jag här!

 

15 reaktion på “Palak paneer – indisk spenatgryta med ostkuber

  1. Nicklas Foresti Jot Nirinjan Singh

    Jag felchansade på att Coop i Älvängen skulle ha paneer och hade inte tid att sätta en egen, men det blev vidunderligt gott utan också.

    Fick ingen langar idag eftersom jag inte hann till Gurdwara så detta blev en underbar ersättning. Tack för den här fina bloggen, jag har lagat mycket gott härifrån. Pushar den hårt fpå facebook.

    Svara
    1. Sofia Inläggsförfattare

      Tack för din entusiasm och ditt fb-stöd! Det är alltid lika roligt att höra att bloggen är uppskattad!!! :-) Mvh Sofia

      Svara
    1. Sofia Inläggsförfattare

      Ok varför konstigt!?, finns säkert recept utan också, men detta är med grädde och mjölk. Lycka till! Tala gärna om hur det blev!

      Svara
  2. Anna-Maria

    Bra sida det här, återkommer då och då och testar ett nytt recept :) Denna testade jag igår kväll, var gott och gick enkelt och snabbt att göra när man använde färdig ost. Tog mer av alla kryddorna (utom chilin), kan aldrig bli för mycket smak ;)

    Svara
  3. Ellen

    Skitgod! Kryddade enligt receptet och för mig som gillar ganska milda smaker så var kryddningen perfekt.

    Svara

Vad tyckte du om detta!? Kommentera