Naan / Nan bröd i stekpanna – Indiskt bröd – Mjukt och fluffigt!

Recept

naan

Indiskt naan bröd! (Fatet kommer från Indiska).

Naan bröd / Nan bröd

Jag hade nästan gett upp hoppet om att kunna göra riktigt goda naan hemma. Överallt kunde jag läsa att det var näst intill omöjligt att göra bra nanbröd utan en riktig indisk tandoor – koleldad lerugn. De hemgjorda naan jag smakat hade alla varit hårda och sega – en besvikelse helt enkelt.

Det här bröden gräddas i stekpanna och inte i ugn, kanske är det det som gör skillnaden. Bröden blir mjuka och fluffiga och mycket naan-lika. De behåller även sin mjukhet när de svalnar, vilket jag inte upplever att naan som gräddas i vanlig ugn gör. Eftersom receptet innehåller torrjäst, måste degen jäsa 30 – 40 min, annars går tillagningen väldigt snabbt. (Nästa gång jag gör naan ska jag prova ett recept med bakpulver för att få ner tillagningstiden).

Jag försökte ”dra” ut mina bröd till rätt storlek. Eftersom degen är kladdig (vilket den ska vara) var detta ganska besvärligt. Kanske går det bättre med kavel.

Naan kan smaksättas med t ex koriander eller vitlök eller fyllas med tex panir eller potatis, men det tar vi någon annan gång!

Receptet hittade jag här!

Recept Naan – Indiskt bröd (4 – 5 st)

1,5 dl fingervarmt vatten

2 tsk strösocker

2 tsk torrjäst

4 dl mjöl

0,5 tsk salt

2 msk smält smör (+ lite extra smör att eventuellt pensla bröden med i stekpannan)

2 msk yoghurt

Gör så här:

1) Rör ihop jäst, vatten och socker. Låt stå ca 10 min.

2) Häll i mjöl, salt, smör och yoghurt. Rör ihop till en deg, knåda lite. Låt stå i en övertäckt bunke ca 30 min.

3) Dela degen i 4 lika stora delar och kavla ut/forma till 4 st platta, avlånga bröd.

4) Gnid in en stekpanna med en aning smör eller olja och hetta upp den till medelvärme.

5) Lägg i de utkavlade degbitarna i pannan och grädda 3 – 4 minuter. Brödet ska gärna ”puffa upp sig”. Pensla eventuellt på lite smör på valfria ställen på brödet (dessa fläckar kommer att få extra färg när du vänder brödet).

6) Vänd brödet och grädda ytterligare 2 – 3 minuter.

7) Vira in det klara brödet i en varm handduk medan du gräddar de andra.

14 reaktion på “Naan / Nan bröd i stekpanna – Indiskt bröd – Mjukt och fluffigt!

 1. Olle

  Trevligt! Jag har precis en nötköttsvindaloo på spisen som jag ska servera med ris. Tänker göra naan-bröd också, för att äta på när det blir för starkt. Vissa recept har ägg också, vad anser du om det? Finns det en speciell anledning till att du inte använder ägg?

  Svara
  1. Sofia Inläggsförfattare

   Hej! Jag har inte provat att göra naan med ägg. För mig personligen gäller väl ”ju mindre animaliskt desto bättre” men annars har jag ingen åsikt om detta. Lycka till med dina naan och tala gärna om hur det blev med ägg, om du nu väljer det alternativet!

   Svara
 2. Johan

  Om du vill få ner själva tillagningstiden kan du istället pröva hjorthornssalt, istället för bakpulver. Det har jag använt till forntida ”stekpannebröd” aka hällbröd, vilket fungerat oerhört bra. Det gör att degen sväller av hättan i pannan, så ingen jästid alls.

  Svara
 3. Anna

  Hej! Ska testa detta receptet idag. En fråga, yoghurten, använder du dig av raitan, alltså med gurka och vitlök i?

  Svara
  1. Sofia Inläggsförfattare

   Hej, jag tar vanlig yoghurt, men smaksatt funkar kanske också.. i allafall med vitlök, gurkan är jag mer skeptisk till. Lycka till och tala gärna om hur det blev!

   Svara
 4. Thomas

  Mumsfilibabba, enkelt att lyckas med. Penslade med lite smält smör, vitlök och spiskumminblandning, baka gärna dubbla sats ifall du har gäster. Det är lite som med plättar, alla blir inte perfekta.

  Svara
 5. Elin

  superbra recept och gott :) håller sig mjuka ¨även när dom svalnat vilket inte andra recept gjort jag provat

  Svara

Vad tyckte du om detta!? Kommentera