Linsgryta med röda linser och kokosmjölk – Indisk dhal
maj 13, 2013 i Indisk gryta
Recept
Linsgryta med röda linser och kokosmjölk
Kryddor som behövs till indisk linsgryta: kardemumma (eller kummin), kanel, ingefära
Denna goda indiska linsgryta har jag lagat länge. Kokosmjölken lyfter fram smakerna av de milda kryddorna och gör linsgrytan extra krämig. Chilifrukterna som fungerar som dekoration på bilden, är kanske lite missvisande, eftersom denna indiska rätt i grunden inte alls är stark. Gillar man stark mat, kan man dock tillsätta en hackad chilifrukt då man steker löken.
Ingefära, kardemumma och kanel utgör kryddbasen i receptet. Kardemumma kan bytas ut mot kummin om man föredrar den smaken. Egentligen ska det vara färsk ingefära, men i just denna linsgryta blir det minst lika gott med malen ingefära, kanske till och med lite godare.
Linsgrytan kan serveras med ris eller som den är. En klick raita eller tjock yoghurt till är gott. Tillsätter du mer vatten och grönsaksbuljong i grytan får du en mustig linssoppa istället! Receptet ger ganska mycket mat. Förvara kallt så står den sig länge.
Recept Indisk linsgryta med röda linser och kokosmjölk
1 lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk riven ingefära eller 1 tsk malen
1 tsk koriander
0,5 tsk kardemumma
1 tsk kanel
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
1 burk kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten eller mer
salt
eventuellt lite lime eller citron
Gör så här:
1) Fräs hackad lök, morötter och vitlök i olja några minuter.
2) Rör ner alla kryddor! (ej salt)
3) Häll i linserna och rör om ordentligt.
4) Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk, vatten och grönsaksbuljongtärning och låt koka sakta i 20 min. Smaka av med salt och eventuellt citron.
Det blev supergott! 😀
Vad roligt att höra! Gratulerar 🙂
Nästan för gott ju – kocken blir mätt vid avsmakningen. 😉
Men det var svårt att få linserna mjuka – hade jag kanske i för mycket tomat så det var för surt…? Eller vad för fel kan jag ha gjort? För tomaterna ska i blandningen innan linserna kokats?
Andra gången kokade jag linserna separat. Men det är ju så smidigt att koka allt i samma gryta. Nu ska jag koka en stor sats till ett kalas.
Tacksam för råd.
Hej! Jag skulle pröva att tillsätta mer vatten eftersom linserna behöver vätska för att koka och bli mjuka. Kanske har du fått tag på kokosmjölk eller tomatkross som är mindre vattnig än den jag brukar använda (så att det därför behövs mer vätska). Du kan prova att dubbla mängden vatten! Överflödig vätska brukar koka bort på slutet om man tar bort locket. Tala gärna om hur det blev!
Ja linserna ska koka med tomat och kokosmjölk. De får då en härlig smak och blir krämiga.
Roligt att du tycker om receptet! 🙂 Och vad kul att du ska laga indiskt till kalaset! Lycka till!
Tack Sofia! 🙂
Tillsatte lite mer vatten så som du föreslog och det fungerade perfekt. Alla uppskattade maten – till och med min son som är lite skeptisk till vegetarisk mat. 😉
Roligt att höra! 🙂 Grattis!
Jättegott! Gick hem även hos halvåringen. Jag hade dock ingen koriander så det struntade jag i, gott iaf. Tack för receptet!
Det glädjer mig! Tack själv!
Det här är ett av få återkommande recept i mitt kök, perfekt för mig som student! =D Det bästa är att man kan ändra kryddmängden efter egen smak, det blir hur som helst bra VARJE gång, tack! =)
Tack själv! 🙂 Roligt att du tycker om receptet!
Gott, men oj vilken mesig kryddning! Det smakade ingenting. Jag lade till en finhackad chili och säkert 2 tsk spiskummin, då började det likna något 🙂
Det här är ursprungligen ingen het rätt, men det var roligt att höra att det blir gott med chili i också.
Det här låter supergott! Ska testa detta ASAP. Det här receptet är veganskt va?
Ja detta är ett av de mest uppskattade recepten på bloggen! Och ja det är vegan:-) Lycka till!
Vad gäller egentligen? Kanel eller kardemumma?
Båda två
Hur många portioner räknar du att detta räcker till????
Eftersom det handlar om 4 dl linser, en burk kokosmjölk och 400 g tomatkross, kan jag tänka mig att det räcker till 4 – 6 portioner. Det beror ju också på vad du har tänkt att servera till – ris och naanbröd och grönsaker, eller ingenting… Alla recept är beräknade att räcka till minst fyra portioner om det inte står något annat. Lycka till!
Hej! Jag tycker denna gryta är fenomenal! Har haft receptet förut men tappat bort det, blev så lycklig när jag fann det igen 🙂 dock brukar jag ha i färska champinjoner och broccoli också, blir sååååå gott 🙂
Vad roligt att höra!!! :). Tack för tipset om champinjoner och broccoli!
Tack för det fina receptet! Grytan blev riktigt smarrig! (Jag tog vad jag hittade i skåpet och använde gröna linser och riktiga tomater istället för tomatkross på burk!)
Tack för receptet, det blev jättegott!! Jag tog vad jag hittade i skåpet och använde gröna linser och färska tomater… Kommer nog att koka denna gryta flera ggr!
Tack för receptet, det blev jättegott!! Jag tog vad jag hittade i skåpet och använde gröna linser och färska tomater… Kommer nog att koka denna gryta flera ggr!
Tack för feedbacken! 🙂
Mums! Blev riktigt gott! Tack för receptet.
Kul! Tack för feedbacken!
Blev supergott!! Jag lagade utan koriander för jag gillar inte den smaken, och det smakade super. Jag undrar vad du skulle ta istället om du tar bort koriander, för jag tänker att den kanske tillför något 🙂
Tack själv! Roligt att det blev gott! Ta lite extra av alla andra kryddor kanske, eller gram masala.
Hej! Det lät gott. Tänkte höra om man kan servera med ris och/eller indiskt bröd till. Man kanske kan prova sig fram?
Ja det brukar funka med det mesta! Gå efter vad du är sugen på 🙂
Gudomlig gott!
Det blir MYCKET mat om man följer receptet.