Kryddig indisk linsgryta – Dhal med röda linser

Recept

dhal

Kryddig indisk linsgryta – Dhal!

Kryddig indisk linsgryta – Dhal

Jag älskar kryddblandningen spiskummin, kanel och kardemumma. Därför är det en återkommande smakkombination här på bloggen. Det blir ju så gott! Det är bekanta smaker som dock inte används så ofta i skandinavisk matlagning. Mer i bakning (gäller väl främst för de två sistnämnda).

 Dhal, som ibland också stavas dahl, daal och dal är riktig indisk vardagsmat och äts över hela landet. Kryddning och linssorter varieras. I grund och botten är dhal en tjock linssoppa eller gryta som man tillreder med smör. I det här receptet rekommenderas olivolja eller sesamolja istället. Jag har ökat på kryddorna något, men i mitt tycke kan man öka ännu lite mer. 

Jag har tidigare lagat en indisk linsgryta på röda linser med snarlik kryddning (Linsgryta med röda linser och kokosmjölk). Skillnaden är att i denna linsgryta är det varken kokosmjölk, morötter eller tomatkross, vilket gör den intensivare i smaken och mindre söt. Linserna får en mer central roll. Med färre ingredienser är den också enklare att laga och går en aning fortare att slänga ihop.

De intensiva smakerna i grytan gör att den kräver ris vid servering och gärna en raita eller yoghurt också. Receptet hittade jag här!

Recept Kryddig indisk linsgryta

1 msk olivolja/ sesamolja

1 finhackad lök

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk finhackad ingefära

6 dl vatten (tillsätt mer allteftersom, beroende på hur lös du vill ha din dal)

2,5 dl röda linser

1 tsk spiskummin

1 tsk koriander

1 tsk gurkmeja

0,5 tsk kardemumma

0,5 tsk kanel

0,25 tsk cayennepeppar

1 tsk salt

2 msk tomatpuré

Gör så här:

1) Fräs lök, vitlök och ingefära ca 6 minuter under omrörning på medelvärme.

2) Tillsätt kryddorna, rör om och fräs ytterligare en minut.

3) Tillsätt linserna och rör om.

4) Tillsätt vatten och salt och låt småkoka under lock ca 20 minuter tills linserna är mjuka. Tillsätt mer vatten vartefter om det behövs.

5) Rör i tomatpurén i linsgrytan. Rör tills det är ordentligt blandat och koka några minuter till på svag värme.

8 reaktion på “Kryddig indisk linsgryta – Dhal med röda linser

  1. - LINN

    Har nyligt slutat med kött så jag provar massa nya maträtter. Ikväll blev det den här heta linsgryta till mig och sambon och vilken succe! =)
    Kollat runt här och hittat massa spännande recept!
    Är själv från Indien så maten ligger mig varmt om hjärtat =)

    Tack för toppen blogg! =)

    Svara
  2. Ivan

    Lite för mycket salt! Jag gjorde 1,5 sats men tog ändå 1 tsk salt, som föreskrivet ovan. För mycket! Fick späda med diverse grejer. 1/2 tsk vore lagom.

    Svara
  3. Eric

    Har gjort denna rätt två gånger och kan inte annat än hylla den. En ny favoriträtt helt enkelt! Att det luktar fantastiskt gott när man tillagar den gör det heller inte sämre.

    Svara
  4. Birgitta

    Har helt slutat med kött och åt denna goda gryta idag. Så himla god som garanterat görs många gånger framöver. Tack för ett supergott recept!

    Svara

Vad tyckte du om detta!? Kommentera