Kryddig indisk linsgryta – Dhal med röda linser

Kryddig indisk linsgryta – Dhal

Jag älskar kryddblandningen spiskummin, kanel och kardemumma. Därför är det en återkommande smakkombination här på bloggen. Det blir ju så gott! Det är bekanta smaker som dock inte används så ofta i skandinavisk matlagning. Mer i bakning (gäller väl främst för de två sistnämnda).

Dhal, som ibland också stavas dahl, daal och dal är riktig indisk vardagsmat och äts över hela landet. Kryddning och linssorter varieras. I grund och botten är dhal en tjock linssoppa eller gryta som man tillreder med smör. I det här receptet rekommenderas olivolja eller sesamolja istället. Jag har ökat på kryddorna något, men i mitt tycke kan man öka ännu lite mer.

Jag har tidigare lagat en indisk linsgryta på röda linser med snarlik kryddning (Linsgryta med röda linser och kokosmjölk). Skillnaden är att i denna linsgryta är det varken kokosmjölk, morötter eller tomatkross, vilket gör den intensivare i smaken och mindre söt. Linserna får en mer central roll. Med färre ingredienser är den också enklare att laga och går en aning fortare att slänga ihop.

De intensiva smakerna i grytan gör att den kräver ris vid servering och gärna en raita eller yoghurt också.

Recept Kryddig indisk linsgryta

  • 1 msk olivolja/ sesamolja
  • 1 finhackad lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk finhackad ingefära
  • 6 dl vatten (tillsätt mer allteftersom, beroende på hur lös du vill ha din dal)
  • 2,5 dl röda linser
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,25 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk tomatpuré

Gör så här:

1) Fräs lök, vitlök och ingefära ca 6 minuter under omrörning på medelvärme.

2) Tillsätt kryddorna, rör om och fräs ytterligare en minut.

3) Tillsätt linserna och rör om.

4) Tillsätt vatten och salt och låt småkoka under lock ca 20 minuter tills linserna är mjuka. Tillsätt mer vatten vartefter om det behövs.

5) Rör i tomatpurén i linsgrytan. Rör tills det är ordentligt blandat och koka några minuter till på svag värme.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *