Kala Namak – Svart salt

april 13, 2013 i Kryddor

Krydda

Svart salt – Kala namak

Hindi – Kala Namak                Svenska – Bergssalt/Svart salt              Engelska – Black salt

svart salt kala namak

Kala namak – Svart salt

 

Svart salt är ett mycket mineralrikt, vulkaniskt bergssalt med en smak av svavel. Trots sitt namn är det inte svart i mald form, utan rosaaktigt eller grått. Obearbetade saltkristaller skiftar i mörklila, se bild. Från början bröts saltet i Himalayas berg i Pakistan och Indien. Idag framställs det ofta på konstgjord väg.

Saltet består till största delen av natriumklorid (97%) som ger det den salta smaken, men också , järnsulfit (3%) som ger den speciella färgen samt sulfater och svaveldioxid som åstadkommer den distinkta lukten.

Smaken på kala namak brukar liknas vid hårdkokt äggula, och saltet används därför ofta av veganer i maträtter där man vill ha en äggsmak. Saltar man t ex en avokade eller tofu med kala namak, smakar det väldigt likt kokt ägg. Det svarta saltets lukt, kan närmast beskrivas som den av ruttna ägg.

svart salt kala namak

Svart salt

I indisk matlagning används kala namak i sallader, chutneys, pickles och raitas för att tillföra mer smak än bara salt. Som västerlänning kanske man måste lära sig att tycka om den här speciella smaken. Det är helt enkelt en vanesak.

Inom ayurveda anses äkta kala namak vara det mest hälsosamma saltet för människokroppen. I och med sina många mineraler har det många terapeutiska egenskaper. Det är bra för mage och tarmsystem och förebygger t ex halsbränna och blodbrist.

Källa: Wikipedia, Medical uses for kn