Indiskt bröd

Det indiska köket bjuder på en mängd olika bröd som man kan servera som tillbehör till maten. Variationsrikedomen är lika stor när det gäller bröd, som i det övriga indiska köket. Generellt kan man säga att ju längre norrut i Indien man kommer, desto vanligare blir det att servera bröd till maten istället för ris. (Detta är dock en sanning med modifikation om man tittar på kartan här intill. De rosa områdena markerar att bröd är det vanligaste tillbehöret till maten, medan gult visar på att ris har huvudrollen). 

Indiska bröd liknar ofta någon slags tunnbröd eller pannkaka. Degen är lätt att sno ihop vilket gör att indierna äter det mesta av sitt bröd dagsfärskt. Varje slags bröd har oftast flera varianter eftersom de kan ha olika fyllningar (t ex potatis eller paneer) och bakas på olika slags mjöl (t ex vete-, ris- eller kokosmjöl). I Indien skiljer man också på bröd på vitt, rafinerat vetemjöl (maida) och fullkorns vetemjöl (atta). Bröden gräddas traditionellt på en spishäll av metall (en tava) eller i en tandoori-ugn. Vissa bröd friteras.

Indiska bröd – en översikt

Det är nästan omöjligt att få med alla indiska bröd, men här är de vanligaste. Recept på bröd som finns på bloggen, listas under nästa rubrik.

Appam – Ett sydindiskt pannkakslikt bröd med många varianter ( Palappam, Kalappam, Neyappam etc). Oftast gjort på risgröt och kokosmjölk, eventuellt smör och sötningsmedel. (Se bild).

Bhatoora/Batura – ett stort, fluffigt bröd som sväller upp då det friteras (se bild). Gjort på vetemjöl, yoghurt och smör.

Chapati – Ett ojäst tunnbröd, gjort på vetemjöl och vatten. Själva ordet ”chapati” betyder platt rundel. Gräddas på spishäll eller i stekpanna. (Recept nedan).

Dosa – En lövtunn pannkaka gjord på en smet av ris och linser. Serveras till såser av olika slag. Många varianter, t ex Masala dosa – dosa fylld med kryddig potatisblandning Omåttligt populär i södra Indien.

Kulcha – Ett jäst, mjukt bröd av vetemjöl som gräddas i ugn. Liknar naan men är tjockare och rundare i formen.

Luchi – Ett friterat bröd gjort på vitt vetemjöl (se bild). Fylld luchi kallas kochuri.

Naan – Ett jäst, mjukt tunnbröd som gräddas i ugn. (Recept nedan).

Pappadam/ Papam – Ett krispigt bröd som lite liknar ett chips. Kan göras på olika slags mjöl, t ex lins-, kikärts eller potatismjöl som blandas med salt och peppar. Tunna rundlar får lufttorka eller friteras.

Paratha/ Parantha – Ordet betyder ”många lager av tillagad deg”. Ett ojäst tunnbröd från norra indien gjort på fullkornsmjöl och smör. Degen steks på spishäll. Kan fyllas med t ex potatis.

Parotta – Den sydindiska versionen av paratha. I degen ingår smör, ägg, vatten och vetemjöl. Degen arbetas till tills den utgörs av tunna lager och steks på spishäll. (Se bild).

Pathiri – Pannkaka gjord på rismjöl, från södra Indien. Efter gräddning läggs den i kokosmjölk för att bevara mjukheten och förbättra smaken.

Puri – Friterat bröd som görs på en deg av vetemjöl och lite salt. Under friteringen sväller brödet upp när vätskan i degen bildar ånga som expanderar i alla riktningar. Serveras med t ex korma eller kikärtsgryta. (se bild). Liknar bhatoora men är mindre.

Roti – Ett ojäst tunnbröd gjort på fullkornsmjöl. (Recept nedan)

Uttapam – En slags tjock dosa, pannkaka, av smet på ris och linser. Ovanpå uttapam kan man lägga olika tillbehör som ost, lök och tomat. Lite som en indisk pizza.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *