Indiska högtider

Indiska högtider

Sidan är under konstruktion…

Högtider och röda dagar i Indien

Med massor av gudar, många olika religioner och en lång historia, har indierna mycket att fira! Det vet man om man varit i Indien en längre tid. Det kan tyckas som att kontorstiderna sällan följs eftersom det är så många röda dagar! Fyra olika helgdagar i en månad är ingen ovanlighet.

Det skiftar lite med provins vilka högtidsdagar man lägger störst tyngdpunkt vid. Är man i en provins där det finns gott om kristna, t ex Goa så kan man inte undgå att märka när julen närmar sig. Är man däremot i någon annan del av Indien lär man knappt märka det. Då kan man istället få uppleva någon av de många hinduiska högtiderna.

Olika kalendrar gör att datumen varierar

I Sverige går vi efter den romerska kalendern som baserar sig på solens förhållande till jorden. Ett år har då 365 dagar, förutom vart fjärde år då man lägger på en dag och året får 366 dagar. I Indien använder man även den hinduiska och den muslimska kalendern som styrs av månens cykler, inte solen.

Ett år enligt hinduiska kalendern har bara 354 dagar. Vart annat eller vart tredje år lägger man istället till en hel månad så att året får 13 månader. Början på månaderna i den muslimska kalendern är inte exakta utan beror på när betrodda religiösa ledare skådar nymånen. Detta är orsaken till att datumen för många indiska högtider varierar enligt den romerska kalendern.

Jag har själv bara varit med och firat ett fåtal indiska högtider. Personligen tycker jag att det vore roligt att veta mer om allt färgstarkt firande som försiggår i Indien. Därför har jag för avsikt att skriva inlägg om Indiens högtidsdagar, i anslutning till att de firas. Mat, traditioner och högtider hör ju ofta ihop och jag ämnar även koppla traditionella maträtter till högtiderna i den mån det är möjligt.

Jag tänkte lista inläggen som handlar om indiska högtider nedan, men fram tills dess får ni hålla till godo med denna översikt över Indiska högtider och festivaler: list-of-indian-festivals-and-holidays-2013 eller Holidays and observances in India in 2013

Indiska högtider

Diwali – Ljusfesten (slutet av oktober, början av november)

indiska högtider

Diwali – Indisk högtid!

 

2 tankar om “Indiska högtider

  1. Nicklas Foresti/Jot Niranjan Singh skriver:

    Hala mohalla och Vaisakhi då? Och de övriga sikhiska högtiderna? =)

    Tack för en kanonbra blogg. Rekommenderar den så ofta jag kan!

    • Sofia skriver:

      Tack för feedbacken! Jag ämnar inte utesluta några indiska högtider! 🙂 om de inte finns med på listorna beklagar jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.