Indisk linsgryta med gröna linser och spenat – Palak dal shorva

Kryddor som behövs till indisk linsgryta med gröna linser: Chilifrukter, chilipulver, garam masala, gurkmeja, vitlök (färsk)

Den här linsgrytan är stark och domineras av mer kärva smaker som chili, gurkmeja och vitlök. Jag tycker att detta är något av det godaste man kan göra med gröna linser! Indisk linsgryta med gröna linser är kalasgod att servera och blanda med ris. Själv har jag gärna en klick naturell yoghurt eller raita till också.

När jag lagar det här receptet brukar jag ofta göra storkok på 1,5 eller dubbla satsen. Linsgrytan håller sig minst en vecka i kylskåpet och smakerna blir bara bättre.

Egentligen ska det vara bladspenat i denna linsgryta, men jag tycker det går lika bra med frusen hackad spenat. Gröna eller gula linser passar till det här receptet (gula linser används i originalreceptet). Jag har minskat ner på chilipulver från en matsked till en halv tesked och tycker ändå att grytan är het!!!! (Kanske beror det också på vilket chilipulver man har?? Mitt är från Indien :)) Gillar man riktigt stark mat kan man ju prova originalversionen, men på egen risk.

Det finns oräkneligt med recept på indisk linsgryta, men det här är min favorit när det kommer till gröna linser. Receptet är taget ur Indiska kokboken av Ove Pihl.

Recept Indisk linsgryta – Palak dal shorva

  • 3 dl gröna eller gula linser
  • 250 g fryst spenat
  • o,5 tsk chilipeppar
  • 2 st grön chilifrukter (men röda går också bra ..och torkade också)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk gurkmeja
  • 6 dl vatten
  • 1 dl matolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk garam masala
  • 1 -2 dl vatten till

Gör så här:

1) Lägg linser, spenat (som du har kramat ut överflödigt vatten ur), all chili, salt, gurkmeja och 6 dl vatten i en kastrull och låt koka 15 min, tills linserna är mjuka och vattnet är borta.

2) Värm olja i en annan gryta (jag använder gärna en gjutjärnsgryta) och lägg i den finhackade vitlöken. Fräs vitlöken tills den är brun men inte bränd.

3) Lägg i lins- och spenatröran i oljan med vitlök och låt fräsa 5 min under omrörning. (Det ska inte bränna! Stänk över lite vatten om det blir för torrt!).

4) Tillsätt sedan garam masala och 2 dl vatten och låt koka 5 min!

Klart!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *