Indisk linsgryta med gröna linser och spenat – Palak dal shorva

Recept

Linsgryta med gröna linser och spenat – Palak dal shorva

Kryddor som behövs till indisk linsgryta med gröna linser: Chilifrukter, chilipulver, garam masala, gurkmeja, vitlök (färsk)

Den här linsgrytan är stark och domineras av mer kärva smaker som chili, gurkmeja och vitlök. Jag tycker att detta är något av det godaste man kan göra med gröna linser! Indisk linsgryta med gröna linser är kalasgod att servera och blanda med ris. Själv har jag gärna en klick naturell yoghurt eller raita till också.

När jag lagar det här receptet brukar jag ofta göra storkok på 1,5 eller dubbla satsen. Linsgrytan håller sig minst en vecka i kylskåpet och smakerna blir bara bättre.

Egentligen ska det vara bladspenat i denna linsgryta, men jag tycker det går lika bra med frusen hackad spenat. Gröna eller gula linser passar till det här receptet (gula linser används i originalreceptet). Jag har minskat ner på chilipulver från en matsked till en halv tesked och tycker ändå att grytan är het!!!! (Kanske beror det också på vilket chilipulver man har?? Mitt är från Indien :) ) Gillar man riktigt stark mat kan man ju prova originalversionen, men på egen risk.

Det finns oräkneligt med recept på indisk linsgryta, men det här är min favorit när det kommer till gröna linser. Receptet är taget ur Indiska kokboken av Ove Pihl.

Recept Indisk linsgryta – Palak dal shorva

indisk linsgryta

Linsgryta med gröna linser och spenat

3 dl gröna eller gula linser

250 g fryst spenat

o,5 tsk chilipeppar

2 st grön chilifrukter (men röda går också bra ..och torkade också)

1 tsk salt

1 tsk gurkmeja

6 dl vatten

1 dl matolja

2 vitlöksklyftor

1 msk garam masala

1 -2 dl vatten till

Gör så här:

indisk linsgryta

Vitlöken friteras i oljan!

1) Lägg linser, spenat (som du har kramat ut överflödigt vatten ur), all chili, salt, gurkmeja och 6 dl vatten i en kastrull och låt koka 15 min, tills linserna är mjuka och vattnet är borta.

2) Värm olja i en annan gryta (jag använder gärna en gjutjärnsgryta) och lägg i den finhackade vitlöken. Fräs vitlöken tills den är brun men inte bränd.

3) Lägg i lins- och spenatröran i oljan med vitlök och låt fräsa 5 min under omrörning. (Det ska inte bränna! Stänk över lite vatten om det blir för torrt!).

4) Tillsätt sedan garam masala och 2 dl vatten och låt koka 5 min!

Klart!

8 reaktion på “Indisk linsgryta med gröna linser och spenat – Palak dal shorva

 1. Leonora

  OJ! Vad gott! Blev bra mottaget från min petiga lillebror också xD Lite starkt tyckte jag att det var (men det tycker jag om!) inte alls tyckte Alexander :P

  Svara
 2. Ystran goes no poo

  Testade det här receptet idag! Blandade i ett helt durkslag med kirskål i (som går att använda på samma sätt som spenat, bara betydligt mer näringsrikt). Blev supergott.

  Svara
  1. Sofia Inläggsförfattare

   Vilken bra idé! Har alltid haft gott om kirs, men svårt att veta vad jag skulle göra med den. Tack för tipset!:-)

   Svara
 3. Julia

  Min absoluta favoriträtt alla kategorier, är nästan besatt av smakerna! Fast okej, älskar palak paneer med men det är mer komplicerat än detta enligt mig. Vad är enklare än allt i samma gryta, och billigt är det också!

  Svara
 4. Mia Leifsdotter

  Supergott! Lagar detta för tredje gången på bara en vecka! Jag tycker en matsked chili är alldeles utmärkt men jag gillar stark mat också! Nu får jag användning av alla kryddorna jag köpte i Indien också! Tack för en superbra sida! :)

  Svara

Vad tyckte du om detta!? Kommentera