Gult kryddris – Peelay chaaval – Indiskt ris

Ett festligare indiskt ris!

(Kryddor att ha hemma till indiskt ris: gurkmeja, kryddnejlikor, lagerblad, vitlök (färsk))

Ris är ett naturligt tillbehör till indisk mat. Man kan lätt smaksätta riset så att det blir både godare och vackrare. Jag tycker att detta gula kryddris passar till de flesta indiska rätter och även kan ätas som en rätt i sig. Receptet är omgjort men baserar sig på ett recept ur Ove Pihls ”Indiska kokboken”.

Recept Gult kryddris / Peelay chaaval / Indiskt ris

25 g smör

Indiskt ris, kryddris indisk mat recept

Indiskt kryddris

2 msk rapsolja

2st  gula lökar

3 st vitlöksklyftor

5 dl basmatiris

2 tsk gurkmeja

9 dl vatten

7 st kryddnejlikor

2 – 3 st lagerblad

1,5 tsk salt

Gör så här:

1) Hacka löken och vitlöken. Fräs i smör + olja på medelvärme i ca 5 min utan att löken får färg.

2) Häll i riset och gurkmejan och rör runt ordentligt.

3) Tillsätt vatten, salt, lagerblad och kryddnejlika och låt koka långsamt under lock 20 min tills vattnet försvunnit.

Sedan har du ett delikat indiskt ris att servera till middagen!

Källa: Indiska kokboken av Ove Pihl

Vill du ha tips på fler indiska risrätter!? Titta här t ex:

showmethecurry.com

manjulaskitchen.com

Indiskt ris - indisk mat

Indiskt ris – peelay chaaval

4 reaktion på “Gult kryddris – Peelay chaaval – Indiskt ris

  1. Pingback: Indisk kokbok, Ove Pihl, förteckning indiska kokböcker,

  2. Pingback: Kikärtsgryta med kanel och kardemumma - Laga indisk mat

  3. J

    Riset kokade fast väldigt tidigt, trots att jag använde din mängd vatten, och kokade på låg värme. Hur skulle jag kunna göra?

    Svara
    1. Sofia Inläggsförfattare

      Om du märker att det fort blir torrt, häll på lite mer vatten bara. Och ha alltid locket på! Lycka till!

      Svara

Vad tyckte du om detta!? Kommentera