Gult kryddris – Peelay chaaval – Indiskt ris

februari 13, 2013 i Ris, Tillbehör, Vegetariskt

Ett festligare indiskt ris!

(Kryddor att ha hemma till indiskt ris: gurkmeja, kryddnejlikor, lagerblad, vitlök (färsk))

Ris är ett naturligt tillbehör till indisk mat. Man kan lätt smaksätta riset så att det blir både godare och vackrare. Jag tycker att detta gula kryddris passar till de flesta indiska rätter och även kan ätas som en rätt i sig. Receptet är omgjort men baserar sig på ett recept ur Ove Pihls ”Indiska kokboken”.

Recept Gult kryddris / Peelay chaaval / Indiskt ris

25 g smör

Indiskt ris, kryddris indisk mat recept

Indiskt kryddris

2 msk rapsolja

2st  gula lökar

3 st vitlöksklyftor

5 dl basmatiris

2 tsk gurkmeja

9 dl vatten

7 st kryddnejlikor

2 – 3 st lagerblad

1,5 tsk salt

Gör så här:

1) Hacka löken och vitlöken. Fräs i smör + olja på medelvärme i ca 5 min utan att löken får färg.

2) Häll i riset och gurkmejan och rör runt ordentligt.

3) Tillsätt vatten, salt, lagerblad och kryddnejlika och låt koka långsamt under lock 20 min tills vattnet försvunnit.

Sedan har du ett delikat indiskt ris att servera till middagen!

Källa: Indiska kokboken av Ove Pihl

Vill du ha tips på fler indiska risrätter!? Titta här t ex:

showmethecurry.com

manjulaskitchen.com

Indiskt ris - indisk mat

Indiskt ris – peelay chaaval