Aloo gobi – Indisk gryta med potatis och blomkål

mars 11, 2013 i Indisk gryta, Varmrätt, Vegetariskt

Recept

Aloo gobi – Potatis- och blomkålscurry

Kryddor att ha hemma till aloo gobi: Chilipulver, garam masala, gurkmeja, ingefära (färsk) koriander, senapsfrön, spiskummin, vitlök (färsk).

När jag reste omkring i Indien var aloo gobi en av de rätter jag beställde och åt regelbundet. Jag kan fortfarande längta efter den här enkla men oväntat goda grytan med potatis (aloo) och blomkål (gobi). Det finns nog lika många recept på aloo gobi som det finns indier, så det finns många varianter att prova. Egentligen är aloo gobi en torrare rätt, men jag gillar den krämig och kryddig.

Det här receptet hittade jag i den indiska kokboken ”Jelibi – Indisk mat att älska” av Camilla Bäckström och Priya Josh. Tillagningen är enkel, men i ingredienserna ingår senaps- och spiskumminfrön som alla kanske inte har hemma. Spiskumminfröna går att ersätta med mald spiskummin, men senapsfrön måste man nog investera i – eller hoppa över! De ger förövrigt en genuint indisk smak och ingår i många indiska rätter.

Om man som jag vill ha en krämigare gryta kan man tillsätta en deciliter grädde i slutet, men det är inget som ingår i originalreceptet! :). Jag har ökat på mängden kryddor lite och tagit bort ett par chilifrukter. (Om du vill ha det starkt så ska två torkade hackade chilifrukter i grytan samtidigt med senapsfröna.)

aloo gobi recept

aloo gobi

Recept Aloo gobi

5 potatisar

1 litet blomkålshuvud

1 tomat

1 msk riven ingefära

2 rivna vitlöksklyftor

2 msk rapsolja

1 tsk senapsfrö

1 tsk spiskumminfrön / 0,5 tsk spiskummin

1 msk koriander

2 krm gurkmeja

2 krm chilipulver

0,5 tsk garam masala

1 tsk salt

2 dl vatten

(1 dl grädde)

Gör så här:

1) Hetta upp matolja och lägg i senapsfrön. När det börjar sissla tillsätts spiskumminfrön.

2) Sänk värmen och tillsätt hackad tomat, riven ingefära och vitlök, koriander, gurkmeja och chilipulver. Låt fräsa några minuter.

3) Tillsätt tärnad potatis och blomkål i klyftor. Häll i salt och garam masala. Låt fräsa 3 min.

4) Tillsätt vatten och låt koka 15 min tills potatisen är mjuk. (Tillsätt eventuellt grädde).

Servera med ris eller indiskt bröd!