Vitkål med kokos och spiskummin – Bund gobi aur narial

Recept

Vitkål med kokos och spiskummin –  Bund gobi aur narial

Kryddor att ha hemma till vitkål med kokos och spiskummin: chilifrukt (färska), spiskummin, spiskumminfrö

Den här klassiska indiska vitkålsrätten tycker jag passar bra att servera till allt möjligt, inte bara indisk mat. När kokosen stekt ett längre tag blir den lite frasig och tar smak av både kryddor, vitkål och stekfett. Spiskumminfrö bidrar med tydlig arom och ger rätten sitt signum.

Egentligen är det ju en ganska enkel idé att blanda vitkål och kokos, men resultatet blir oväntat bra. Själv hade jag aldrig kommit på det. Uppfinningsrikedomen i det indiska köket vet inga gränser och tur är väl det.

Recept Vitkål med kokos och spiskummin – Bund gobi aur narial

2 msk olja

2 lagerblad

1 tsk spiskumminfrö

1 grön chilifrukt (hackad)

700 g strimlad vitkål

0,5 tsk salt

1 tsk socker

3 msk kokos

0,5 tsk spiskummin

Gör så här:

1) Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lagerbladen, spiskumminfrö, och gröna chilifrukter i 30 sekunder.

2) Tillsätt vitkål, salt och socker och rör om. Lägg på lock, sänk värmen och låt bräsera på medelvärme i 15 minuter.

3) Tillsätt kokos samt mald spiskummin och fräs under omrörning tills all vätska försvunnit, minst 10 minuter.

Servera som extra tillbehör till en måltid med t ex ris och curry!

Receptet kommer ur den indisk kokboken Vegetarisk indisk mat av Sumana Ray.

2 reaktion på “Vitkål med kokos och spiskummin – Bund gobi aur narial

  1. Lisa

    Tack för receptet och för en inspirerande blogg! Vi lagade denna rätt idag tillsammans med Kabli channa och en raita med gurka, tomat och mynta. Otroligt gott! Kommer garanterat att återvända för att testa fler rätter. Trots att jag är mätt nu kliar det i fingrarna av lust att laga mer mat!

    Svara

Vad tyckte du om detta!? Kommentera