Vegetariska köttbullar bästa receptet – Veg kashmiri kofta

mars 29, 2013 i Varmrätt, Vegetariskt

Recept

Vegetariska köttbullar recept

Indiska vegetariska köttbullar

Veg Kashmiri Kofta

Nu ska jag dela med mig av mitt bästa recept på vegetariska köttbullar. Kan du ibland sakna smaken av mammas hemgjorda köttbullar även om du aldrig skulle kunna tänka dig att äta kött? Då har du lösningen här.

De här vegetariska köttbullarna är godare (och mer köttlika) än alla varianter som finns att köpa i butik. Något magisk händer när osten i bullarna smälter samman med valnötter, stöbröd, lök och ägg. De är lätta att göra också! Bara att blanda ihop alla ingredienser och börja rulla.

Om man vill efterlikna mammas köttbullar ska man bara krydda med salt och peppar (ibland behövs inte ens det!). Vill man däremot ha indiska köttbullar är det bara att ösa på med härliga kryddor i bullar och sås. Jag har kallat de indiska vegetariska köttbullarna för veg kashmiri kofta eftersom jag hämtat inspiration till kryddningen i ett recept med samma namn, dessutom blir såsen lite sötaktig och gräddig, precis som korman.

I Indien görs köttbullar oftast på lammfärs. Här äts det ju lamm till påsk, så kallat påskalamm. Det här var därför den mest påsklika indiska vegetraiska maten som jag kunde komma på.

Glad påsk!

Recept vegetariska köttbullar – Veg kashmiri koftaindisk mat mar29 071

3 dl riven ost

1 dl hackade valnötter

2 dl ströbröd

3 st ägg

1 st lök (finhackad)

1 tsk spiskummin

1 tsk garam masala (+ 1 tsk i såsen)

1 tsk koriander

1 tsk ingefära

1 tsk vitlökspulver

0,5 tsk chili

1 st buljongtärning

1 dl grädde

5 dl vatten

1 krm gurkmeja till såsen

1 tsk socker

Gör så här:

1) Blanda ost, ströbröd, finhackad lök, och kryddor i en bunke. Tillsätt de råa äggen.

2) Forma smeten till bollar och stek dem gyllenbruna på alla sidor.

3) Häll på den heta buljongen (hett vatten + buljongtärning) och låt puttra under lock 10 min.

4) Ta av locket och låt en del av buljongen koka bort. Häll på grädden + 1 tsk garam masala, socker och gurkmeja. (Vill du ha svensk smak salta och peppra bara!)

Smaklig måltid!

Receptet på dessa kött(lösa)bullar hittade jag här!