Vegetariska köttbullar bästa receptet – Veg kashmiri kofta

Recept

Vegetariska köttbullar recept

Indiska vegetariska köttbullar

Veg Kashmiri Kofta

Nu ska jag dela med mig av mitt bästa recept på vegetariska köttbullar. Kan du ibland sakna smaken av mammas hemgjorda köttbullar även om du aldrig skulle kunna tänka dig att äta kött? Då har du lösningen här.

De här vegetariska köttbullarna är godare (och mer köttlika) än alla varianter som finns att köpa i butik. Något magisk händer när osten i bullarna smälter samman med valnötter, stöbröd, lök och ägg. De är lätta att göra också! Bara att blanda ihop alla ingredienser och börja rulla.

Om man vill efterlikna mammas köttbullar ska man bara krydda med salt och peppar (ibland behövs inte ens det!). Vill man däremot ha indiska köttbullar är det bara att ösa på med härliga kryddor i bullar och sås. Jag har kallat de indiska vegetariska köttbullarna för veg kashmiri kofta eftersom jag hämtat inspiration till kryddningen i ett recept med samma namn, dessutom blir såsen lite sötaktig och gräddig, precis som korman.

I Indien görs köttbullar oftast på lammfärs. Här äts det ju lamm till påsk, så kallat påskalamm. Det här var därför den mest påsklika indiska vegetraiska maten som jag kunde komma på.

Glad påsk!

Recept vegetariska köttbullar – Veg kashmiri koftaindisk mat mar29 071

3 dl riven ost

1 dl hackade valnötter

2 dl ströbröd

3 st ägg

1 st lök (finhackad)

1 tsk spiskummin

1 tsk garam masala (+ 1 tsk i såsen)

1 tsk koriander

1 tsk ingefära

1 tsk vitlökspulver

0,5 tsk chili

1 st buljongtärning

1 dl grädde

5 dl vatten

1 krm gurkmeja till såsen

1 tsk socker

Gör så här:

1) Blanda ost, ströbröd, finhackad lök, och kryddor i en bunke. Tillsätt de råa äggen.

2) Forma smeten till bollar och stek dem gyllenbruna på alla sidor.

3) Häll på den heta buljongen (hett vatten + buljongtärning) och låt puttra under lock 10 min.

4) Ta av locket och låt en del av buljongen koka bort. Häll på grädden + 1 tsk garam masala, socker och gurkmeja. (Vill du ha svensk smak salta och peppra bara!)

Smaklig måltid!

Receptet på dessa kött(lösa)bullar hittade jag här!

12 reaktion på “Vegetariska köttbullar bästa receptet – Veg kashmiri kofta

 1. Freedomtravel

  Kul att du hittade in på vår blogg, och roligt att hitta hit! Jag har inte receptet på morotsefterrätten, men jag tror egentligen att det är en ganska klassisk efterrätt som man kan hitta recept på här och där. Det som var annorlunda med den vi gjorde var att vi lät vit choklad koka med, vilket jag inte tror är så vanligt.

  Svara
 2. marie andersson

  Hurra! Detta är verkligen världens godaste recept på indiska vegetariska ”köttbullar”. Jag använde mango curry istället för garam masala- och 1 dl pofiber /1 dl hirsflingor istället för ströbröd då jag ville ha glutenfritt.- toppen! Tack för detta fantastiska recept!

  Svara
  1. Anonym

   Jaa verkligen det godaste receptet jag provat!! (och många har jag provat…) smaskigt värre! Marie Andersson, bra tips på glutenfritt alternativ, det testar jag nästagång.

   Svara
 3. Sofia Inläggsförfattare

  Tack själv! Vad roligt att du tyckte om dem och vad bra att du kommer med ett glutenfritt alternativ. Prova utan indiska kryddor också, det är minst lika gott!

  Svara
 4. Sandra Karlsson

  Åh, detta låter fantastiskt gott! Vad använder du för typ av ost? ”Vanlig” hårdost eller typ ricotta?

  Tack för inspirationen!!

  Svara
  1. Sofia Inläggsförfattare

   Hej! tack själv :)

   Det ska vara hårdost i det här receptet. Vilken sort tror jag inte spelar så stor roll. Vi har oftast Gouda hemma, så det använder jag. Grejen är att osten smälter ihop med ströbröd och lök på ett mycket smarrigt sätt! Lycka till!

   Svara
 5. Ingela

  Men jösses vad gott!!! Jag bytte ut löken mot två schalottenlökar och vitlökspulvret mot en vitlöksklyfta. Sen använde jag både grovt och vanligt ströbröd och riven texmex ost som blev över från fredagens tacos. Det blev helt sagolikt gott! Jag har en blygsam liten blogg där jag lägger ut recepten på maten jag lagar till min familj och hoppas det var ok att jag lade ut det här. Jag har angett namnet på din blogg.
  Hälsningar Ingela (IngelaC Kök)

  Svara
  1. Sofia Inläggsförfattare

   Vad roligt att det blev så gott! Vist är det nästan lite konstigt hur bra det smakar! :-) Tack för att du länkar till lagaindiskmat.se när du använder recepten!

   Svara
 6. Anonym

  Hej! Tycker de här är riktigt goda och roliga att göra!
  Jag undrar om du nånsin testat att steka dem i förväg (typ dagen innan) och sen koka dem i såsen precis innan de ska serveras. Funderar på om det blir bra eller om de hinner torka ut i väntan på såsen!

  Svara

Vad tyckte du om detta!? Kommentera