Vad är indisk mat? – Översikt

”Indisk mat”

Att tala om ”indisk mat” kan vara svårt, eftersom begreppet infattar så otroligt många olika slags rätter och matlagningstekniker.

Den gränslösa variationsrikedomen när det kommer till indisk mat, är ett resultat av flera faktorer.

Indien är kolossalt vidsträckt och landskapet skiftar mellan snötäckta berg i Himalaya och tropiska stränder i söder och har på så sätt haft olika förutsättningar och råvaror att erbjuda sina invånare.

Matkulturen har också påverkats historiskt av inflytanden från åtskilliga invasionsvågor av folkgrupper. Indiska köket har på så sätt influerats av både t ex Mellanöstern och Europa.

I Indien lever människor från olika religioner, vars regler påverkat kokkonsten.

”Indisk mat” är alltså ett väldigt vitt begrepp eftersom smakerna och mathållningen på den indiska kontinenten varierar med geografiska förhållanden, religiösa regler och även familjens traditioner.

Sammanfattningsvis kan man kanske säga att den indiska maten till större del än vår västerländska mat är vegetarisk (ungefär 80 % av befolkningen är vegetarianer p g a religiösa skäl). Den innehåller mycket mer linser än vad vi är vana vid. (Över 50 olika sorters linser används flitigt i den indiska matlagningen). Man använder kryddor på ett mer utbrett sätt än i väst. Kryddblandningar är mycket centrala och ger maten den smak vi ofta kallar ”indisk”. Läs mer om kryddor här!

Regionala skillnader – Indiens mat

Indisk mat smakar således olika beroende på var du befinner dig i Indien.

Landet består av 28 st delstater (samt 7 st underterritorier) och de har alla sina traditionella kök och rätter.

Jag ämnar i sinom tid redogöra för matkulturen i de olika provinserna.

Här under ser du en karta som placerar några av de mest kända indiska rätterna geografiskt (tyvärr inte vegetarisk).

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *