Stark mat – En temperaturreglerande vanesak

indiska seder indiskt

Kunskapens Gudinna Sarasvati

INDISK STARK MAT

Varför är indisk mat så stark?

Röd eller grön chilifrukt är en vanlig ingrediens i indisk mat och är oftast orsaken till att den upplevs het. Långt ifrån alla indiska rätter innehåller chili, men den indiska husmanskosten är generellt sett mer kryddstark än den svenska. Ju längre söderut i Indien man kommer, desto varmare blir klimatet och desto starkare blir kryddningen. Maten som serveras i länder med hett klimat är av tradition ofta stark, vilket tros ha flera orsaker. 

Ett varmt klimat gör att maten håller sig sämre och fortare riskerar att smaka dåligt och locka till sig bakterier. Speciellt förr i tiden när det varken fanns frys eller kylskåp. (Många har heller inte tillgång till detta i dagens Indien.) Starka kryddor döljer inte bara dålig smak, utan tros också förhindra att bakterier förökar sig i maten!

Enligt ayurveda har chilin också många hälsofrämjande egenskaper för människan. Den är antiinflammatorisk, bra för blodcirkulationen och dödar maskar och parasiter. 

Den starka maten hjälper även till att reglera kroppstemperaturen i ett hett klimat. Starka kryddor stimulerar svettkörtlarna vilket gör att man svettas mer. Svettning är människokroppens sätt att kyla ner sig. När svettdropparna på huden avdunstar, blir man lätt avkyld.

Chili stimulerar på samma sätt produktionen av magsaft och saliv. Detta ökar aptiten i ett klimat som annars fungerar aptithämmande. 

Hur kan man äta så stark mat?

Det händer att man stöter på mat som är så het att man som västerlänning inte kan äta den, medan indierna inte har några som helst problem.

Capsaicin är det ämne som ger chilin den starka, brännande smaken. Capsaicin får nervändar i munnen att sända smärtsignaler till hjärnan (på liknande sätt som när vi bränner oss) genom att frigöra en särskild signalsubstans. Äter man regelbundet chili, töms nerverna på signalsubstans, så att smärtsignalerna blockeras. Därmed kan man äta starkare och starkare mat. Toleransen för capsaicin måste byggas upp på nytt, om man inte ätit stark mat på ett tag.

Källor: Illustrerad vetenskap1, illustrerad vetenskap2

Vad tyckte du om detta!? Kommentera