Squash i currysås – Krämig ayurvedisk squashcurry – Dudhi kari

Recept

squash

Ayurvedisk squash i currysås!

Squash i currysås – Ayurvedisk squashcurry

Rena smaker av squash och grädde gör den här ayurvediska maträtten mild och mättande. I gräddsåsen används för ovanlighetens skull den kryddblandning som vi i Sverige kallar ”curry”. I ”curry” ingår det alltid gurkmeja, vilken ger anrättningen en härlig gul färg.

I Indien använder man antagligen inte samma sorts squash som vi gör här i Norden, men jag är inte säker. Istället finns det olika sorters pumpor. Dudha, kallas också ”vit pumpa” och liknar vår squash till färg och form. Jag har därför valt att kalla maträtten dudha kari på hindi.

Som ofta då det gäller ayurvedisk mat innehåller receptet få ingredienser och är enkelt till utförandet. Med både smör och grädde är det en ganska mastig rätt som trots allt känns nyttig. Smakerna överraskade mig och övriga testpanelen positivt och jag fick genast uppmaningen att laga detta snart igen!

Det ska egentligen vara arrow-rot i det här receptet. Arrowrot är ett smak- och färglöst pulver från roten på en tropisk ört. Pulvret används för att reda såser och undvika vetemjölsmak och klumpar. Jag tog maizena-redning istället och det gick bra. Måste erkänna att jag antagligen dubblade mängden spiskummin och curry, men det är ju upp till var och en. Receptet kommer ur Cecilia Kjerrulfs ”Ayurvedisk vegetarisk kokbok”.

Recept Squash i currysås

1 squash (ca 250 g), tunt skivad

2 msk smör

2 krm curry (eventuellt mer)

1 krm spiskummin (eventuellt mer)

1 tsk salt

0,5 dl hett vatten

0,5 dl grädde

0,5 msk maizena redning

evemtuellt 2 msk kallt vatten

Gör så här:

1) Smält smöret i en kastrull och fräs kryddorna snabbt, cirka 30 sekunder.

2) Fräs squashen tills den är mjuk och häll sedan på vatten och salt. Låt koka under lock ca 10 minuter.

3) Häll på grädden och låt den koka upp.

4) Red såsen med maizena (eller vetemjöl + 2 msk vatten). (Eller arrowrot om du har!)

Klart att servera!

Vad tyckte du om detta!? Kommentera