Spenat- och grönkålspaj Indian style – Ayurvediskt av Janesh Vaidya

Recept

spenat

Spenat- och grönkålspaj indian style!

Spenat- och grönkålspaj

Det här är definitivt ingen indisk klassiker. Jag har aldrig hört talas om någon indisk paj överhuvudtaget. Det råder dock inget tvivel om att det handlar om indiska smaker. Det är lite som att äta indisk linsgryta med spenatröra, bara det att maten ligger i en pajform.

Pajbotten är gjord på kryddkokta röda linser och fyllningen innehåller spenat och yoghurt. Receptet kommer ur den ayurvediska kokboken ”Maten är min medicin” av Janesh Viadya. Maträtten är speciellt anpassad för att balansera kapha (vattenelementet).

Jag tycker att det är väldigt välkommet med varianter av pajdegar där man skippar vetemjölet. Linser fungerar väldigt bra i det här receptet och resultatet blev inte alls så mastigt som en vanlig paj, men ändå mättande.

Smakerna i den här spenatpajen var till belåtenhet, men personligen föredrar jag att äta ingredienserna i traditionell form, det vill säga som dhal och spenatcurry, eller något liknande.

Jag har förenklat tillvägagångssättet då det kommer till tillagningen och t ex hoppat över en omgång av sköljning av linserna. Jag föreslår också att man tinar spenaten i mikron, vilket författaren av kokboken inte gör. Vill man veta mer föreslår jag att man köper kokboken!

Recept Spenat- och grönkålspaj indian style

Pajbotten

spenat

Det förgräddade pajskalet.

 

2,5 dl röda linser

1 msk rapsolja

1 tsk gurkmeja

1 tsk curry

1 tsk salt

4,5 dl vatten

2 ägg

Fyllning

250 g fryst bladspenat

250 g fryst hackad grönkål

0,5 dl rapsolja

2 msk potatismjöl

1 tsk curry

0,5 tsk spiskummin

1 tsk koriander

1 tsk garam masala

3 cm röd chili

2 vitlöksklyftor

2 dl mild yoghurt

1 tsk sirap

Äggstanning

2 ägg

1 dl sojamjölk

1 tsk örtsalt

1 krm svartpeppar

50 g getost

Gör så här:

1) Häll olja i en kastrull och fräs snabbt alla kryddor. Tillsätt sedan linser och vatten. Låt koka tills linserna är nästan klara.

2) Skölj de klara linserna i en sil och låt bli så torra som möjligt. Blanda linser och ägg i en skål och fördela smeten i en pajform 23 cm. Förgrädda 15 – 20 min. Innan smeten stelnat tryck upp pajbotten mot kanterna.

3) Ta en kastrull och häll i olja, potatismjöl och kryddor. Fräs en stund. Tillsätt hackad chili och vitlök.

4) Tillsätt tinad spenat och grönkål och blanda väl. Håll i yoghurt och sirap (gärna agavesirap). Häll fyllningen i pajskalet.

5) Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll detta över fyllningen och smula sedan på getosten. Grädda i ca 25 min på 200 grader.

Vad tyckte du om detta!? Kommentera