Rödbets kofta – Indiska rödbetsbullar i gräddfilsås
mars 13, 2013 i Ayurvedisk, Varmrätt, Vegetariskt
Recept
Rödbets- kofta i gräddfilsås
Kofta är för indierna, vad falafel är för befolkningen i Mellanöstern. Det finns minst lika många kofta-recept som det finns provinser i Indien. Kofta-bollarna görs på rivna grönsaker som blandas med kryddor och kikärtsmjöl och sedan friteras. I Sverige är vi nog mest bekanta med malai-kofta (kofta i gräddsås) som finns på de flesta indiska restauranger.
Det här är ett recept från Bengalen i nordöstra Indien. De söta kryddorna tillsammans med de rivna rödbetorna gör kofta-bollarna riktigt läckra. Den enkla gräddfilsåsen balanserar upp sötman och utgör ett utsökt tillbehör.
Det här är ett relativt enkelt recept men om det är första gången man ger sig på att laga indiskt kanske man ska välja en annan rätt där det inte ingår fritering. Jag gillar verkligen smaken på de här kofta-bollarna, men det är möjligt att den kan upplevas som ovan. Min man tycker att de smakar lite som blodpudding! 🙂 (Det är antagligen smaken av nejlika som gör det).
Hing (dyvelsträck) ingår som krydda i det här receptet, men går utmärkt att byta ut mot en pressad vitlöksklyfta.
Tänk på att vara noga med att krama ur vätskan ur de rivna rödbetorna, annars faller bollarna sönder vid fritering.
- Var noga med att krama ur vätskan ur de rivna rödbetorna!
Recept Rödbets- kofta
5 st finrivna rödbetor
0,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 vitlöksklyfta /( 1 krm hing)
3 krm kardemumma
3 krm nejlika
3 krm kanel
2 msk sesamfrön
1,5 – 2 dl kikärtsmjöl
olja till fritering
4 dl gräddfil
Gör så här:
1) Riv rödbetorna fint och krama noggrant ur all vätska.
2) Blanda rödbetorna med kryddor, sesamfrön och kikärtsmjöl. Rulla ca 12 st bollar.
3) Fyll en kastrull med rikligt med olja så att det täcker bollen och låt fritera i 5 min tills bollarna är ljusbruna. Det är viktigt att oljan är ordentligt het innan du lägger ner dem. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper.
4) Salta efter behag i gräddfilen och lägg sedan i kofta-bollarna och låt dem dra i gräddfilen i 20 min innan servering.
Det här receptet kommer ur Rosmarie Klingerstedts kokbok – Vediska läckerheter.
[…] Recept ur denna kokbok som jag lagat: Rödbets-kofta i gräddfilsås […]