Ris – Basmatiris – Risets roll i Indien – Symbolvärde

juni 13, 2013 i Ris, Visste du att...

indiska seder indiskt

Kunskapens Gudinna Sarasvati

RIS

En indisk vardagshjälte med symboliskt värde

Visste du att Indien är världens näst största producent och exportör av ris år 2013 (efter Kina)? Produktionen beräknas till cirka 120 miljoner ton och exporten till 10 miljoner ton. Det mesta av riset konsumeras alltså av Indiens egen befolkning.

Ris kan man äta till så gott som alla indiska rätter. I södra Indien är det dock ett vanligare tillbehör än i norra, där bröd lika ofta kompletterar måltiden. De flesta risodlingarna finns också i södra Indien eftersom vattentillgången där är god. Efter vete är ris det mest odlade sädesslaget i världen.  Antagligen därför att det kan ge mat till fler människor per area än t ex majs. I tätbefolkade länder som Indien, är det en väldigt viktig faktor. Grödan har odlats traditionellt i Indien i över 8 000 år!

ris

Risplantan – Oryza sativa

 

Det finns över 1 000 olika sorters kultiverade risvarianter. Plantan är en ettårig, 1 meter hög stråväxt med långa blad och små ax i en hängande frövippa. Det finns i genomsnitt 70 till 80 korn i varje vippa. Man delar upp riset i olika sorter beroende på kornets form. Vanligtvis talar man om långkornigt och rundkornigt ris. Ris delas också upp i olika kvalitéer beroende på hur hela kornen är. En låg andel trasiga korn innebär att det har hög kvalitet. Jag upplever att man i Indien bryr sig mer om kvaliteten på riset, än vad vi gör i Sverige. Vid högtidliga tillfällen brukar riset ha en högre kvalitet och således en lägre andel trasiga korn än annars. Man gör också skillnad på hur långa kornen är, hur länge de lagrats osv. Man går inte bara till marknaden och köper ”ris” utan det är lite som att köpa vin, många aspekter att ta hänsyn till alltså.

Basmatiris

Basmatiris kallas för ”kungen av ris” i Indien och är berömt för sin nötliknande doft och utsökta smak. Basmati betyder ”väldoftande” på hindi. Basmatiris skördas bara en gång årligen och lagras sedan olika lång tid (ibland i flera år) för att få rätt smak. Kokt basmati blir fluffigt och klibbar inte särskilt mycket, och passar särskilt bra till indiska curryrätter och risrätter.

(Det är lätt att tillreda: skölj det först i vatten och låt sedan koka i ungefär dubbelt så mycket vatten som ris i ca 20 minuter till det är mjukt och vattnet sugits upp. Man kan med fördel låta kornen dra i rikligt med vatten ca 20 minuter innan man tillreder det. Ibland kan man i indiska recept uppmanas att skölja det flera gånger och låta det ligga i blöt upp till en timme.)

Symbolvärde

Maten är en grundläggande del av det dagliga, sociala och religiösa livet i Indien. Ris spelar ofta en praktisk men också symbolisk roll i många högtider och ceremonier. T ex häller en nygift kvinna i södra Indien ut en skål ris på tröskeln till sitt nya hem. Detta för att bringa fruktsamhet och välstånd. Då hon blir gravid får hon gåvor av samma gröda och spädbarnets första fasta föda är ris. Barnen lär sig sedan alla skrivtecken genom att rita med fingrarna på en bricka med just dessa korn. Är man född i en brahminfamilj ber man sina släktingar om ”rice” i den ceremoni som kan liknas vid vår konfirmation. Efter döden offras slutligen risbollar för att gudarna ska hjälpa själen att få frid.

Källor: recepthjalpen.se, råvarumarknaden.sewikipedia, Indiska kokboken av Ove Pihl