Recept glass – Kokosglass – Enkel kokosglass på kokosmjölk – Indisk efterrätt

augusti 19, 2013 i Efterrätt

Recept

recept glass kokosglass

Kokosglass med kokosmjölk!

Kokosglass – Recept glass med kokosmjölk

Vår blomstertid går mot sitt slut och hösten börjar göra sig påmind. Vad sägs om att fira av sommaren med en riktigt enkel och smarrig kokosglass!?

I södra Indien växer kokospalmerna tätt och kokosmjölk är snarare regel än undantag i alla maträtter. Utmed vägkanten står ofta försäljare med ett stort lass färska, gröna kokosnötter som de öppnar och säljer till törstiga förbipasserande trafikanter. Kokosmjölken är näringsrik och läskande och kommer i en naturligt försluten förpackning.

Jag har aldrig ätit kokosglass i Indien, men håller med författaren till kokboken ”Laga läckert indiskt”, där jag hittade receptet, om att det är ett perfekt avslut på alla indiska måltider. Kokosmjölken ger glassen en len konsistens och den blir inte särskilt söt.

För att få bort alla iskristaller ska man mixa sockerlag- och kokosmjölkblandningen i mixer innan man vänder i grädden. Jag tog bara och vispade lite med en handvisp och det blev jättegott det med, men konsistensen blev mer lik lite isig sorbet än glass, då en del iskristaller stannade kvar.

Egentligen gillar inte jag rätter man måste vänta på i 3 timmar för att göra klart, men jag kom inte på något sätt att komma runt det den här gången. Förutom väntetiden är den här kokosglassen jättesmidig att göra – blanda sockerlag med en burk kokosmjölk och vänd sedan i vispad grädde. Klart!

Att garnera med myntablad är inte bara vackert utan bidrar också till smakupplevelsen!

Recept glass –  Recept kokosglass med kokosmjölk (4 portioner)

1 dl strösocker

1,5 dl vatten

1 burk kokosmjölk

1,5 dl vispgrädde

1 msk kokosflingor

myntablad till dekoration

Gör så här:

1) Värm upp socker och vatten i en liten kastrull. Rör till sockret lösts upp. Koka därefter sakta i 10 minuter utan att röra om. Låt sockerlagen sedan svalna.

2) Blanda den avsvalnade sockerlagen med kokosmjölken och häll i en grund frysbehållare. låt stå i frysen ca 3 timmar till blandningen är halvfrusen.

3) Vispa blandningen med en visp tills den är slät eller häll den i en mixer och mixa.

4) Vispa grädden halvhård och vänd ner i blandningen. Rör ner kokosen. Lägg tillbaka smeten i formen och frys igen tills massan är helt frusen minst 4 timmar. Ta fram glassen en stund innan servering så att den mjuknar. Dekorera med myntablad.