Raita med spenat – Indisk yoghurtsås – Palak raita

Recept

Raita med spenat – Palak raita

Raita är en indisk, yoghurtbaserad sås eller sallad som har uppgiften att svalka tungan vid en starkt kryddad måltid. Raitan innehåller färska grönsaker och frukter och kan sägas motsvara den portion ”sallad” vi är vana vid att lägga på tallriken.

I den här spenatraitan ska det egentligen vara färsk spenat som sedan kokas. Jag använde fryst spenat istället och tyckte det fungerade lika bra. Då är ju spenaten färdighackad också. Det ska vara både färsk grön chili, svartpeppar och kajennpeppar i det här receptet. Anpassa detta efter vad såsen ska serveras med. Har den till uppgift att göra riktigt stark mat mildare, kan du ju helt hoppa över starka kryddor.

Blir du besviken över att raitan bara smakar spenat och yoghurt, prova att smaksätta med lite spiskummin och mald eller färsk koriander, citron eller socker.

Recept Raita med spenat

raita

Raita med spenat!

250 g fryst spenat

2,5 dl yoghurt (går bra med vanlig mild yoghurt)

1 färsk grön chilipepparfrukt (kan uteslutas)

svartpeppar (kan uteslutas)

kajennpeppar (kan uteslutas)

salt

Gör så här:

1) Tina spenaten och häll bort överflödigt vatten.

2) Blanda spenat, yoghurt och kryddor. Låt stå svalt fram till att den ska serveras!

Receptet kommer ur den indiska kokboken De bästa indiska recepten av Diane Seed.

Vad tyckte du om detta!? Kommentera