Raita med banan och kokos – Indisk yoghurtsås /sallad

Recept

raita

Raita med banan och kokos!

Raita med banan och kokos

Kryddor som behövs till raita med banan och kokos: koriander (färsk), senapsfrö

Raita är en indisk, yoghurtbaserad sås eller sallad som har uppgiften att svalka tungan vid en starkt kryddad måltid. Raitan innehåller färska grönsaker och frukter och kan sägas motsvara den portion ”sallad” vi är vana vid att lägga på tallriken. Indierna äter inte grönsallad och råkost på samma sätt som vi gör. Det kan förutom traditioner, bero på att gröna salladsblad är svårodlade i stora delar av Indien.

”Rai” betyder senapsfrö. En ”riktig” raita ska alltså innehålla dessa små ljusa eller mörka frön. Jag har dock åtskilliga recept på raita i mina kokböcker som inte innehåller senapsfrö och de smakar väldigt bra och fungerar utmärkt för att svalka tungan de med. Det här receptet inkluderar dock senapsfrön.

Egentligen ska det vara 2 dl färsk kokos i den här såsen, men det är inte så ofta jag har kokosnötter hemma (!) så jag tar 1,5 dl vanliga kokosflingor som jag fuktar med vatten och eventuellt lite grädde eller kokosmjölk. Det blir jättebra!

Raita med banan och kokos har en len, sötaktig smak vilket jag tycker är gott till både kryddat, salt och syrligt!

Recept raita med banan och kokos

20 g smör att steka i

1 – 2 tsk bruna senapsfrön

1,5 dl kokosflingor fuktade med vatten och eventuellt något fetare (eller 2 dl färsk kokos)

2, 5 dl matlagningsyoghurt

0,5 tsk salt

2 tsk finhackad färsk koriander

1 st mogen banan, skivad

Gör så här:

1) Hetta upp smör i en panna och lägg i senapsfrö.

2) När fröna börjar knäppa rör ner kokosen och stek 30 sekunder.

3) Rör samman alla ingredienser, sist bananen.

Låt stå kallt innan servering!

Receptet är taget ur den indiska kokboken ”Indiskt” av Eva Åslund!

 

 

 

Vad tyckte du om detta!? Kommentera