Mynta – Kryddor i indisk matlagning – Pudina

oktober 25, 2013 i Kryddor

Krydda

mynta

Mynta – Myntan i det indiska köket!

Mynta – Mentha

Hindi – Pudina                        Engelska – Mint                             Svenska – Mynta

Mynta används ofta i raita (indisk yoghurtsås), färsk chutney, sötsaker och drycker i det indiska köket. Det finns också indiska potatis- och risrätter med mynta.

Mynta är en starkt doftande planta med ljuslila blommor. Den blir upp till en meter hög och är flerårig. Myntan har sitt ursprung i Asien, Nordafrika och Europa. Till och med i Sverige växer flera myntaarter vilt (åkermynta och vattenmynta).

Myntorna är ett svåröverskådligt släkte eftersom de olika arterna lätt korsas med varandra och bildar nya arter. Man räknar med att det finns ca 25 st ursprungliga myntaarter och nästan alla är aromatiska och kan användas som kryddor. Både bladen och blommorna är ätbara. Smaken varierar från art till art men kan beskrivas som färsk, fruktig, aromatisk och mentolaktig.

Mynta är kanske inte det första kryddan man associerar till indisk mat, men faktum är att den förekommer i ganska många rätter (se nedan). Det är roligt att odla mynta för den tar sig så lätt och man får snabbt utdelning av sitt trädgårdsarbete. Jag brukar ha en kruka på balkongen där jag planterar revor av mynta från min mosters trädgårdsland. Det är också lätt att få tag i färsk mynta i livsmedelsbutikerna. Artens variationsrikedom förklarar varför den mynta man köper smakar så olika. Det är så klart olika sorter!

Rätter jag lagat med mynta: Indisk potatis med mynta, ingefära och vitlök,  Ris med mynta och kokos, Raita med gurka och mynta, Peas and mint mush, Indisk kryddig fruktsallad, Chutney med mynta och koriander.