Morotssallad som i Gujarat – Gajar ka salad

Recept

Indisk morotssallad med senapsfrön och russin (de senare saknas dock på bilden!)!

Indisk morotssallad med senapsfrön och russin (de senare saknas dock på bilden!)!

Indisk morotssallad med senapsfrön och citron

Den här lättlagade och lättkryddade morotssalladen passar enligt receptets upphovsman till alla indiska måltider och även svensk grillkorv.

Salladen kan varieras genom att morötternas sötma tillåts framträda i olika grad. Skippar man citronen kommer den sötaktiga morotssmaken att dominera. Att tillsätta 2 msk russin som blötlagts är också en bra idé. Tyvärr hade jag inte lagt på russinen ännu när det var dags att fotografera rätten. Att ha russin i ger morotssalladen en exotisk känsla och förhöjer verkligen smaken, så det rekommenderas.

Senapskorna ger en lite ”rostad” känsla till salladen. De har en tydlig smak, som inte på något sätt påminner om senap. Salt och citron bidrar också till att ge morötterna en annorlunda smak. Jag tyckte att den här morotssalladen var jättegod och ett bra sätt att variera rivna morötter på. Fick inte medhåll av 2-åringen dock, som dissade upplägget totalt. Antagligen eftersom hon väntade sig att morötterna skulle smaka som vanligt.

Receptet kommer ur kokboken ”Indisk mat” av Madhur Jaffrey. Madhur Jaffrey är en indisk skådespelerska, TV-kock och framgångsrik matskribent, som av många anses vara den som introducerade västvärlden för indisk mat.

Recept morotssallad

4 st rivna morötter (350 g)

0,25 tsk salt

2 msk olja

1 msk svarta senapsfrön

2 tsk pressad citron

Gör så här:

1) Blanda morötterna med saltet i en skål.

2) Hetta upp oljan i en stekpanna och häll i senapsfröna. När de börjar sprätta hälls fröna och oljan över morötterna.

3) Pressa eventuellt citron över (beroende på om du vill ha en syrlig eller sötaktig morotssallad).

4) Blanda i russinen (ska vara riktigt färska russin eller blötlagda).

Salladen kan serveras ljummen eller kall.

Vad tyckte du om detta!? Kommentera