Mjölkbarfi – Milk barfi – Indisk sötsak gjord på mjölk

december 4, 2013 i Okategoriserade

Recept

barfi

Mjölkbarfi!

Milk barfi (burfi)

Indiska sötsaker finns det många. De kallas ofta för barfi (eller burfi). Jag har tidigare publicerat recept på kokosburfi och mysore pak. Här nedan ser du variationsrikedomen bland burfi och indiska sötsaker.

barfi

Indiska sötsaker!

Mjölkbarfi är en klassiker. Den är ljus, mjuk och skärs i fyrkanter. Garnityren består ofta av lövtunna silverblad som täcker ovansidan. Smaken är lite speciell och påminner en aning om ostkaka, om jag skulle försöka mig på att beskriva den. Kanske med ett inslag av getmjölk. Söt, salt, syrlig liksom, och intensiv. Gott är det i alla fall.

Jag har valt ett recept där mjölkbarfin tillagas i mikrovågsugnen. När jag tillagade den halverade jag receptet men höll mig ändå till samma tillagningstid i mikrovågsugnen. Jag tror att det var orsaken till att den blev för hård. Det är viktigt att ta ut smeten och röra i den när man ser att den börjar höja sig i skålen, då ska man inte vänta längre.

Eftersom resultatet inte blev perfekt har jag hållit inne med det här receptet några veckor. Jag tänkte att jag skulle göra om det för att se om det funkade med rätta proportioner ingredienser och tid. Tyvärr har det inte blivit av och jag börjar inse att det antagligen inte kommer att bli det heller, på ett bra tag. Så här i juletider prioriteras andra sötsaker. Därför får ni receptet nu.

Smaken på de här godsakerna var det i allafall inget fel på! De smakade som de skulle. Det var bara det att de blev hårda istället för mjuka, något som receptets upphovsman varnar för om smeten övergräddas i mikron. Om någon annan vågar sig på att pröva detta recept trots mitt misslyckande så låt mig få höra om resultatet! Receptet hittade jag här!

Mjölk barfi innehåller mjölkpulver och kondenserad mjölk. Mjölkpulver eller torrmjölk går att köpa överallt. Det säljs t ex av Semper i förpackningar om ca 100 g. Sötad kondenserad mjölk hittar du i konservburk i affärernas bakavdelning.

Recept Mjölk barfi

200 g mjölkpulver (2 st påsar a 108 g)

3/4 burk kondenserad mjölk (sötad)

1 krm kardemumma

Gör så här:

1) Blanda mjölkpulver och kondenserad mjölk i en rymlig mikrovågssäker skål. Tillsätt även kardemumma.

2) Skålen ska stå i mikron i sammanlagt 6 min, men man måste ta ut den och röra om ungefär varannan minut. Alltså – ställ skålen i mikron och mikra den tills du ser att smeten börjar höja sig (ca 2 min). Ta då ut skålen och rör om. Sätt in den igen och gör om samma procedur igen. Sedan ytterligare en gång. Låt svalna.

3) Nu ska det vara en mjuk, fast massa som kan tryckas eller kavlas i en form. Upplever du att smeten är för lös eller ofärdig kan du mikra det hela en gång till (men det var här min barfi blev hård så var försiktig)

4) Skär i fyrkanter när det svalnat!

Lycka till!