Mild och krämig indisk gryta – Gryta på kokosmjölk och solrospasta med tofu / halloumi – Vegan
februari 16, 2013 i Indisk gryta, Paneer, Varmrätt, vegan, Vegetariskt
Indisk gryta med kokosmjölk och solrospasta
Kryddor att ha hemma för indisk gryta med kokosmjölk: chilipulver, garam masala, ingefära (färsk) koriander, spiskummin, vitlök (färsk)
Den här indisk-inspirerade grytan är i min mening VÄLDIGT god och lätt att göra! Såsen är mild och krämig, med smak av indiska kryddor. Den påminner om korma eller shai-paneer, men istället för nötter används solrosfrön, som mixas tillsammans med kryddor innan man häller på kokosmjölk. Resultatet blir en mättande sås med fylligare konsistens. Halloumi eller tofu utgör ett bra substitut för den som inte orkar göra paneer, som är den ost man vanligtvis använder i det indiska köket. Väljer man tofu blir detta en vegansk rätt.
Om man använder en hel burk tomatkross och kokosmjölk blir grytan mycket mild i smaken. Om man minskar ner lite på dessa ingredienser blir smakerna tydligare.
Recept Indisk gryta med cocosmjölk och solrospasta (6 portioner)
2 dl solrosfrön
3 msk riven färsk ingefära
2 st vitlöksklyftor (rivna)
2 msk sirap/honung
2 msk rapsolja
3 msk garam masala
3 tsk spiskummin
3 tsk Koriander
1 krm chilipulver
1 tsk salt
1 burk krossade tomater (möjligtvis lite mindre)
1 burk kokosmjölk (möjligtvis lite mindre – prova dig fram)
400 g halloumi /eller 200 g tofu
Gör så här:
1) Mixa ihop allt i receptet, UTOM tomatkross, kokosmjölk och halloumi, med en stavmixer.
2) Lägg detta i en kastrull och fräs 3 min i lite olja.
3) Rör sedan i först tomatkross och sedan cocosmjölk i grytan och låt koka ihop.
4) Lägg i halloumin eller tofun skuren i bitar ca 2×2 cm och låt allt bli varmt.
Klart!! Servera med ris eller indiskt bröd.
ska 2 msk rapsolja i mixen eller är den för stekning? tack =)
för stekning, men jag har ofta lite olja i mixen också 🙂
Hur länge dröjer det att laga den? (ca)
Max 20 minuter skulle jag tro! Lycka till!
Oki, tack så mycket 🙂
Den här grytan är sååå god! Har lagat den flera gånger de senaste månaderna.
Vad roligt att höra! Jag gillar den skarpt jag också :)!
Jag älskar din sida! Jag har lagat flera rätter och det blir perfekt varje gång. Här tog jag en halloumi och en burk kikärtor i. Smakade underbart!
Tack! Jag älskar din feedback 🙂 . Roligt att du lyckats så bra med recepten
Hej, lagade denna rätt ikväll. Det var absolut godaste indiska rätt jag någonsin har ätit hemma!! Tusen tack för ett fantastiskt enkelt och smmarigt recept med billiga ingredienser.
Roligt!!! ☺Älskar den också! Tack för feedbacken!
Ska det vara 3 msk garam masala??!! Jag tog 3 msk…
Ja! Tyckte du det blev för starkt?