Mild och krämig indisk gryta – Gryta på kokosmjölk och solrospasta med tofu / halloumi – Vegan

Indisk gryta med kokosmjölk och solrospasta

Kryddor att ha hemma för indisk gryta med kokosmjölk: chilipulver, garam masala, ingefära (färsk) koriander, spiskummin, vitlök (färsk)

Den här indisk-inspirerade grytan är i min mening VÄLDIGT god och lätt att göra! Såsen är mild och krämig, med smak av indiska kryddor. Den påminner om korma eller shai-paneer, men istället för nötter används solrosfrön, som mixas tillsammans med kryddor innan man häller på kokosmjölk. Resultatet blir en mättande sås med fylligare konsistens. Halloumi eller tofu utgör ett bra substitut för den som inte orkar göra paneer, som är den ost man vanligtvis använder i det indiska köket. Väljer man tofu blir detta en vegansk rätt.

Om man använder en hel burk tomatkross och kokosmjölk blir grytan mycket mild i smaken. Om man minskar ner lite på dessa ingredienser blir smakerna tydligare.

indisk mat, indisk gryta

Mild och krämig indisk gryta

Recept Indisk gryta med cocosmjölk och solrospasta (6 portioner)

2 dl solrosfrön

3 msk riven färsk ingefära

2 st vitlöksklyftor (rivna)

2 msk sirap/honung

2 msk rapsolja

3 msk garam masala

3 tsk spiskummin

3 tsk Koriander

1 krm chilipulver

1 tsk salt

1 burk krossade tomater (möjligtvis lite mindre)

1 burk kokosmjölk (möjligtvis lite mindre – prova dig fram)

400 g halloumi /eller 200 g tofu

Gör så här:

1) Mixa ihop allt i receptet, UTOM tomatkross, kokosmjölk och halloumi, med en stavmixer.

2) Lägg detta i en kastrull och fräs 3 min i lite olja.

3) Rör sedan i först tomatkross och sedan cocosmjölk i grytan och låt koka ihop.

4) Lägg i halloumin eller tofun skuren i bitar ca 2×2 cm och låt allt bli varmt.

Klart!! Servera med ris eller indiskt bröd.

Receptet jag utgått från hittade jag r.

13 reaktion på “Mild och krämig indisk gryta – Gryta på kokosmjölk och solrospasta med tofu / halloumi – Vegan

  1. Erica

    Jag älskar din sida! Jag har lagat flera rätter och det blir perfekt varje gång. Här tog jag en halloumi och en burk kikärtor i. Smakade underbart!

    Svara
  2. Cris Lillis

    Hej, lagade denna rätt ikväll. Det var absolut godaste indiska rätt jag någonsin har ätit hemma!! Tusen tack för ett fantastiskt enkelt och smmarigt recept med billiga ingredienser.

    Svara

Vad tyckte du om detta!? Kommentera