Kulfi – superenkel indisk glass med kardemumma och saffran

Recept

Kryddor att ha hemma till kulfi: kardemumma, saffran

kulfi indisk glass

Kulfi – indisk glass

Kulfi med kardemumma och saffran

Om du såg ”Halv åtta hos mig” igår på TV 4 så vet du numer vad en kulfi är. Det är en fantastiskt god och krämig indisk glass som smaksätts med milda kryddor och nötter. Ett perfekt avslut på en indisk middag!

Den är också fantastiskt lätt att göra! Man behöver inte koka mjölk som värden för gårdagens program i ”Halv åtta hos mig” gjorde. Man kan med gott samvete bara röra ihop alla ingredienser och ställa in i frysen några timmar. Resultatet blir utsökt! Du kommer inte att bli besviken.

Kulfi kan smaksättas på många olika sätt, det är bara fantasin som sätter gränser. Det här är den mest klassiska och enligt mig den godaste smaksättningen. Saffran tillsammans med kardemumma och pistaschnötter är oslagbart.

Tänk på att glasssmeten måste stå minst 5 – 6 timmar  i frysen och sedan hinna tina lite innan servering. Om du fryser smeten i portionsformar går det snabbare och är lätt och snyggt att servera. Att frysa all smet i en större skål som jag gjort här, går ju också bra.

Jag har gjort kulfi förut med annan smaksättning, titta här. Igår när jag såg programmet blev jag så sugen att jag ville göra det igen och den här gången med min favoritsmaksättning.

Receptet jag har utgått från hittade jag på den fina bloggen Amys piece of cake, där jag ofta går in och blir inspirerad.

Recept kulfi – indisk glass

kulfi recept

Kulfi – indisk glass

1 burk sötad kondenserad mjölk (400 g)

2 dl grädde

1 dl mjölk

3 msk pistaschnötter

1 tsk kardemumma (mald)

1 paket saffran (0,5 g)

Gör så här:

1) Hacka pistagenötterna och stöt dem gärna lite i en mortel.

2) Blanda ihop alla ingredienser väl i en bunke och häll över smeten i en fint formad skål eller form.

3) Låt stå i frysen ca 6 timmar! (Spola lite varmt vatten på botten av skålen om glassen inte lossnar när du ska stjälpa upp den).

Klart! Du har en fantastiskt god indisk efterrätt!

6 reaktion på “Kulfi – superenkel indisk glass med kardemumma och saffran

  1. Lukas Orwin

    har lagat två recept härifrån hittills och är mer än nöjd. perfekt som storkok om man är student med snål budget!
    jag tänkte ge mig på detta recept, men finns det nån gräns på hur länge den kan stå i frysen? eller blir det på något sätt dåligt efter 6 timmar?

    Svara
    1. Sofia Inläggsförfattare

      Hej! Roligt att höra att du är nöjd med recepten! Jag antar att kulfi kan stå i frysen lika länge som vilken (hemmagjord) glass som helst, dvs veckor, menha den i en burk med tättslutande lock i så fall. Och glöm inte att låta den Tina lite innan servering. Lycka till!

      Svara

Vad tyckte du om detta!? Kommentera