Kulfi – indisk glass- Delikat indisk efterrätt!
februari 17, 2013 i Efterrätt, Sötsak
Kulfi – superenkel indisk efterrätt!
Kryddor att ha hemma till kulfi: rosvatten (alternativt kardemumma)
Så här fint såg det ut när vi skulle äta efterrätt på alla hjärtans dag i torsdags! Jag varken vispade eller kokade glassmeten innan jag hällde den i en hjärtformad pepparkaksform på en tallrik och ställde in i frysen.
Kulfi heter den här delikata indiska glassen som oftast smaksätts med pistagenötter och någon krydda. Dagen till ära valde jag rosenvatten som smaksättning, men t ex kardemumma eller kanel fungerar också utmärkt. Rosenvatten gör att glassen smakar lite annorlunda och väldigt indiskt. Det finns att köpa i asiatiska specialbutiker eller på nätet. Läs mer om rosenvatten!
Tänk på att glassen måste stå i frysen minst 5 – 6 timmar innan den är färdig att avnjutas. Den ska gärna tina lite innan den serveras.
Enklare och godare än så här kan det inte bli!
Recept Kulfi – indisk glass
1 burk sötad kondenserad mjölk (400 g)
2 dl grädde
1 dl mjölk
0,5 dl pistagenötter
2 tsk rosenvatten (och/eller 1 tsk kardemumma)
Gör så här:
1) Hacka pistagenötterna och stöt dem gärna lite i en mortel.
2) Blanda ihop alla ingredienser väl i en bunke och häll över smeten i en fint formad skål eller form.
3) Låt stå i frysen ca 6 timmar! (Spola lite varmt vatten på botten av skålen om glassen inte lossnar när du ska stjälpa upp den).
Klart!
Receptet jag utgått från hittade jag här.
[…] i urminnes tider t ex i det persiska och mesopotamiska köket. I Indien används det t ex i lassi, kulfi (glass) och […]
[…] har gjort kulfi förut med annan smaksättning, titta här. Igår när jag såg programmet blev jag så sugen att jag ville göra det igen och den här […]
Gällande receptet. Hur många portioner uppskattas det till?
Ursäkta sent svar! Trodde jag svarat för länge sedan! Fyra små portioner