Kryddor

Indiska kryddor

Här kommer jag att lägga ut information om indiska kryddor och var man kan få tag på dem, allt eftersom de dyker upp i min matlagning!

Det är inte svårt att laga indisk mat hemma! Det enda man kan behöva göra är att investera i lite nya kryddor och kryddblandningar som ofta, men inte alltid, finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Man kan också göra sina egna kryddblandningar! I Indien ärvs recepten på kryddblandningar i generationer.

Det finns nästan inget annat land i världen som använder kryddor på ett så centralt och utbrett sätt som Indien. Kryddorna är en stor del i den indiska matlagningen och det är dessa som ger maten den speciella smak som vi kallar indisk.

En del indiska rätter är, som många känner till, väldigt starka. Liksom de flesta andra länder där maten traditionellt sett är stark, har Indien ett mycket varmt klimat. Detta tros ha ett samband. Den svett som uppstår på huden då man intar starkt kryddad mat, hjälper vid avdunstning till med att kyla ner kroppen.

Men långt ifrån all indisk mat är stark! Chilipeppar är bara en av de många kryddor och örter, från mild kummin och koriander till mer genomträngande ingefära och nejlika, som den indiske kocken använder.

Indiska kryddor i bokstavsordning

Gurkmeja

Hing / Dyvelsträck

Rosenvatten

Svart salt – Kala namak

indiska kryddor

Indiska kryddor (bilden är lånad från www.newindia.se)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.