Kikärtsgryta med kanel, kardemumma och yoghurt – Kabli chana

Recept

kikärtsgryta

Kryddor att ha hemma till kikärtsgryta: curry, kanelstång (eller vanlig kanel), kardemuma

Indisk kikärtsgryta med kanel, kardemumma och yoghurt

Oj vad gott! Oj vad enkelt! Oj vad snabbt! Det tänker jag varje gång jag lagat denna smaskiga kikärtsgryta. Perfekt vardagsmat som går fort att göra, men även en rätt att bjuda middagsgäster på. Det har i allafall jag gjort många gånger! De fina smakerna av kanel och kardemumma förlovar sig med varandra … och gifter sig sedan med tomat och yoghurt! :) . En väldigt god smakkombination med andra ord, som brukar gå hem även hos barn!

Jag använder vanlig mild yoghurt (ekologisk) till det här receptet, men det går säkert lika bra med turkisk eller grekisk yoghurt, eller lättyoghurt. Tror till och med att jag använt vaniljyoghurt någon gång :) . Jag har alltid haft kanelstång när jag lagat denna kikärtsgryta, men är övertygad om att det går lika bra med malen kanel. Kanske 1 – 2 tsk.

Jag har lagat den här indiska grytan i säkert 10 år och kommer inte ihåg var jag hittat receptet. Kanske är den mer indisk-inspirerad än indisk för jag har inte kunnat hitta något liknande recept med yoghurt någonstans. I min mun smakar den i allafall väldigt indiskt! Jag har kallat den Kabli chana som jag tror betyder kikärtsgryta, men rätta mig gärna om jag har fel.

Recept kikärtsgryta

1 st stor gul lök

2 st vitlöksklyftor

0,5 – 1 msk curry

2 msk tomatpuré

1 – 2 st buljongtärningar

4 dl vatten

1 burk kikärtor

1 tsk kardemumma

2 st kanelstång (eller 1 – 2 tsk kanel)

2 dl yoghurt

(1 tsk socker)

Gör så här:

1) Fräs den hackade löken och vitlöken i olja. Tillsätt efter någon minut curryn och låt den fräsa med 2 minuter.

2) Tillsätt tomatpuré och övriga kryddor och låt fräsa några minuter.

3) Häll i vatten, buljongtärning och kikärtor och låt puttra fem minuter. (1 tsk socker om man vill. Kan såklart även tillsättas när man smakar av).

4) Tillsätt sist yoghurten och låt det hela bli varmt.

Klart att servera! Jag tycker att ris är godast till detta, gärna Gult kryddris!

 

12 reaktion på “Kikärtsgryta med kanel, kardemumma och yoghurt – Kabli chana

  1. Sofia Inläggsförfattare

   Hej Anna! En vanlig konservburk som innehåller runt 400 g tror jag (3-4 dl !?). Men ibland använder jag tetrapack med kikärtor och i ett sådant kan det vara 500 g :) . Tror inte att det spelar jättestor roll. Om det smakar för lite, improvisera med kryddorna. Lycka till!

   Svara
 1. Maria

  Hej! Tack för underbara recept! Men vad gör man med buljongtärningarna i detta recept? ska dom smulas i samtidigt med kryddorna?

  Svara
  1. Sofia Inläggsförfattare

   Hej! Tack själv och ursäkta missen. Buljongtärningen ska i tillsammans med vattnet (men det fungerar säkert att ha i den samtidigt med kryddorna också).

   Svara
 2. johanna

  hej! ville bara säga att din hemsida har gett mig jätteinspiration i matlagningen! Letade efter lite nya maträtter att laga nu i början av året för att jag kände att jag bara åt samma saker hela tiden. Dethär receptet speciellt har blivit en standardrätt för mig nu, går ju att variera den också vilket är bra! så tack så mycket! :D

  Svara
  1. Sofia Inläggsförfattare

   Tack själv! Jag blir väldigt glad av dina fina ord och kanske till och med motiverad att lägga in lite nya recept i veckan. :-)

   Svara
 3. My

  Åh det här var jättegott och så enkelt att laga! Jag hade i lite chili också för att hotta upp det ännu mer. Det är första gången jag besöker denna sida, men som vegetarian blir jag eld och lågor över alla spännande recept som du har lagt ut här, jag ser fram emot att prova fler av dem :)

  Svara
 4. Mats Törnblom

  För min del köper jag alltid torra kikärtor som jag blötlägger över natten och sen kokar. Jag brukar blötlägga och koka en rejäl sats, sen fryser jag de kokta kikärtorna. Praktiskt och billigt! Nu är jag eld och lågor för att pröva detta recept, och så klart laga det gula riset till!!!

  Svara

Vad tyckte du om detta!? Kommentera