Kikärtsgryta med kanel, kardemumma och yoghurt – Kabli chana

april 2, 2013 i Indisk gryta, Varmrätt, Vegetariskt

Recept

kikärtsgryta

Kryddor att ha hemma till kikärtsgryta: curry, kanelstång (eller vanlig kanel), kardemuma

Indisk kikärtsgryta med kanel, kardemumma och yoghurt

Oj vad gott! Oj vad enkelt! Oj vad snabbt! Det tänker jag varje gång jag lagat denna smaskiga kikärtsgryta. Perfekt vardagsmat som går fort att göra, men även en rätt att bjuda middagsgäster på. Det har i allafall jag gjort många gånger! De fina smakerna av kanel och kardemumma förlovar sig med varandra … och gifter sig sedan med tomat och yoghurt! :). En väldigt god smakkombination med andra ord, som brukar gå hem även hos barn!

Jag använder vanlig mild yoghurt (ekologisk) till det här receptet, men det går säkert lika bra med turkisk eller grekisk yoghurt, eller lättyoghurt. Tror till och med att jag använt vaniljyoghurt någon gång :). Jag har alltid haft kanelstång när jag lagat denna kikärtsgryta, men är övertygad om att det går lika bra med malen kanel. Kanske 1 – 2 tsk.

Jag har lagat den här indiska grytan i säkert 10 år och kommer inte ihåg var jag hittat receptet. Kanske är den mer indisk-inspirerad än indisk för jag har inte kunnat hitta något liknande recept med yoghurt någonstans. I min mun smakar den i allafall väldigt indiskt! Jag har kallat den Kabli chana som jag tror betyder kikärtsgryta, men rätta mig gärna om jag har fel.

Recept kikärtsgryta

1 st stor gul lök

2 st vitlöksklyftor

0,5 – 1 msk curry

2 msk tomatpuré

1 – 2 st buljongtärningar

4 dl vatten

1 burk kikärtor

1 tsk kardemumma

2 st kanelstång (eller 1 – 2 tsk kanel)

2 dl yoghurt

(1 tsk socker)

Gör så här:

1) Fräs den hackade löken och vitlöken i olja. Tillsätt efter någon minut curryn och låt den fräsa med 2 minuter.

2) Tillsätt tomatpuré och övriga kryddor och låt fräsa några minuter.

3) Häll i vatten, buljongtärning och kikärtor och låt puttra fem minuter. (1 tsk socker om man vill. Kan såklart även tillsättas när man smakar av).

4) Tillsätt sist yoghurten och låt det hela bli varmt.

Klart att servera! Jag tycker att ris är godast till detta, gärna Gult kryddris!