Kikärtor (kikärter) – Kikärtscurry – Kabli channa

Recept

kikärtor kikärter

Kikärtscurry!

Kikärtscurry – Kabli channa – kikärtor / kikärter

Kryddor att ha hemma till curry med kikärtor: amchoor/ citronsaft, chilipulver, koriander, färsk koriander, gurkmeja, spiskummin, spiskumminfrö, vitlök /hing

Den här enkla indiska kikärtscurryn gjorde mig positivt överraskad eftersom den smakade så genuint indiskt. Smaken tog mig tillbaka till en sådan där enkel liten inhemsk indisk restaurang med smutsigt golv, som inte har så många rätter att välja på, är spartanskt inredd och sällan besöks av västerlänningar. Där menyn antagligen inte finns på engelska och de flesta rätter är på gränsen till outhärdligt starka.

Antagligen var det det torra mangopulvret eller amchoor som det kallas, som gav mig de starka associationerna. Det har en speciell suraktig smak som kommer att prägla maten. Amchoor måste man uppsöka en specialicerad asiatisk affär för att hitta. Man kan ersätta amchoor med citronsaft (går bra med den från flaska). Jag har inte provat det, men det fungerar säkert. Börja med en matsked.

Det är bara kryddor, vatten och kikärtor i det här receptet, plus lite olja som man steker kryddorna i. Enkelt och nyttigt! I ärlighetens namn så orkade jag inte måtta kryddorna utan hällde bara i lite från varje påse. Det blev jättegott!

Det blir inte så mycket mat av det här receptet, så jag skulle dubbla det till fyra personer, om man äter det som enda rätt.

Receptet är taget ur ”Indisk vegetarisk mat” av Sumana Ray.

Ta också en titt på den andra indiska grytan med kikärtor , yoghurt, kardemumma och kanel, som jag brukar laga!

Recept Kabla channa – Curry med kikärtor / kikärter

1 burk kikärtor

4 msk olja

1 nypa hing eller en vitlöksklyfta

1 tsk spiskumminfrö

0,5 tsk gurkmeja

0,5 tsk chilipulver

1 tsk koriander

1 tsk spiskummin (mald)

1,5 tsk amchoor / citronsaft 1 msk

0,5 tsk salt

2,5 dl vatten

2 msk citronsaft (att hälla över, frivilligt)

1 msk korianderblad (att strö över, frivilligt)

Gör så här:

1) Hetta upp olja och fräs spiskumminfrö och hing/vitlök i 30 sek.

2) Tillsätt kikärtor, gurkmeja, chilipulver, koriander, mald spiskummin, amchoor /citronsaft och salt och fräs under omrörning i 3 minuter.

3) Tillsätt vattnet och låt sjuda ca 20 min.

4) Strö över korianderblad och citron (frivilligt)!

Vad tyckte du om detta!? Kommentera