Indiskt ris med mynta och kokos – Pudina ka pullao

Recept

Indiskt ris med mynta

Kryddor att ha hemma till indiskt ris med mynta: gröna chilifrukter (färska), mynta (färsk), kanel, nejlika.

Det här är ett gott och lite annorlunda sätt att smaksätta indiskt ris på. Mynta och kokos ger det en mild orientalisk arom och chilin bidrar med en aning hetta. Nejlika och kanel är söta kryddor som passar fint ihop med övriga ingredienser.

Riset ska egentligen koka tillsammans med mynta- och kokosblandningen, men om man har kokt ris över från gårdagen kan man även använda det med fullgott resultat. Då häller du bara det kokta riset i pannan där du fräser myntan och rör om ordentligt, samtidig som du låter det hela bli ordentligt varmt.

Eftersom myntan inte har kvar sin fina gröna färg efter tillagning, tenderar ”indiskt ris med mynta” att se ganska tråkigt ut. Det är därför bra att spara lite färska myntablad att dekorera den färdiga risrätten med.

Det blir väldigt mycket ris. Tar man mindre ris kan man ju minska ner på myntan också, om man har ont om den.

Recept Indiskt ris med mynta – Pudina ka pullao

4,5 dl ris

2,5 dl färska myntablad

1,25 dl kokos

2 st gröna chilifrukter

0,5 tsk kryddnejlika

0,5 tsk kanel

5 msk vatten

1 msk olja

3 tsk salt

Gör så här:

1) Mixa chilifrukter, mynta, kokos och kryddor tillsamman med 5 msk vatten tills det blir som en slät pasta.

2) Värm olja i en kastrull och lägg i den mixade myntablandningen. Fräs några minuter.

3) Häll i det okokta (eller kokta) riset och rör om tills alla riskorn täcks av myntablandningen.

4) Värm 7,5 dl vatten (förslagsvis i en tekokare) och häll över riset. Tillsätt saltet. Koka sakta under lock i cirka 20 minuter. Låt riset ligga kvar under lock tills det ska serveras.

Receptet kommer ur den indiska kokboken De bästa indiska recepten av Diane Seed.

Vad tyckte du om detta!? Kommentera