Indiskt ris med frukt och mandel – Kashmiri pulao

Recept

indiskt ris

Indiskt ris med mandel och nötter!

Indiskt ris med frukt och mandel – Kashmiri pullao

Jag älskar mat med frukt och nötter! Sötman tillfredsställer smaklökarna och balanserar sälta och syrlighet. Få maträtter går upp mot en bra kashmiri pullao, som enligt mig är den allra godaste varianten av indiskt ris.

Kashmir ligger i norra Indien och förr i tiden gick all handel mellan Indien och Persien genom denna   bergiga provins. Detta influerade matlagningen i regionen eftersom man fick tillgång till alla möjliga ingredienser från när och fjärran. Rätter från Kashmir innehåller ofta exklusiva råvaror som nötter och torkad frukt från hela Asien. Maten är sällan het!

Det här är det första receptet på Kashmiri pulao som jag har provat. Jag är inte helt nöjd med resultatet. För det första tycker jag inte att smakerna på kryddorna som riset kokades med framträder tillräckligt tydligt. Jag har därför ökat mängden kryddor i receptet. Jag tycker inte heller att det blev så saftigt som kashmiri pulao brukar vara. Nästa gång ska jag pröva att tillsätta någon sorts grönsak och kanske lite indisk färskost (panir). Indiskt ris med frukt och nötter gör sig dock förtjänt av en post på bloggen eftersom det är läckert och lättlagat. En ökad mängd kryddor bör också göra susen för smaken.

Receptet kommer ur den indiska kokboken Indiskt, av Eva Åslund.

Recept Indiskt ris med frukt och mandel

4 dl basmatiris

2 msk smör

5 kardemummakapslar lätt krossade

5 kryddnejlikor

5 cm kanelstång

1 finhackad lök (gul eller röd)

2 finhackade vitlöksklyftor

3 tsk finhackad ingefära

1 tsk salt

(en nypa saffran, valfritt)

0,75 dl torkade aprikoser

0,75 dl russin

2 msk hackad eller flagad mandel

7,5 dl vatten (hett)

Gör så här:

1) Hetta upp smöret i en kastrull och fräs kardemumma, kanel och nejlikor i en minut.

2) Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs i 4 minuter.

3) Häll riset i smörblandningen och rör om. Tillsätt det heta vattnet och salt. Koka under lock tills vattnet har kokat in och riset är mjukt.

4) Blötlägg torkad frukt i vatten medan riset kokar och hacka den sedan. Rör ner frukten i det varma riset (och eventuellt lite saffran). Låt sedan riset stå på eftervärme med locket på en längre stund.

5) Strö till sist mandel över riset!

Vad tyckte du om detta!? Kommentera