Mustigt linsris – Masoor dal pullao – Indisk risrätt med linser, nejlika och kanelstång

Recept

risrätt

Mustigt linsris!

Linsris med nejlika, kanelstång och chili – Indisk risrätt

”Mustigt linsris” kallas denna risrätt i kokboken ”Indisk matlagning” av Anne Wilson. Och det är verkligen ett mycket mustigt indiskt ris med härliga smaker av nejlika, ingefära, lagerblad och kanelstång.

Egentligen ska det vara lika delar röda och bruna linser i det här receptet. Jag bytte dock ut de bruna mot små, gröna linser och det funkade utmärkt. Är lite osäker på om de större gröna linserna, hade gjort sig lika bra och blivit klara samtidigt som riset. Kanske måste man förkoka dem några minuter.

Hackad rå, salladslök (2 msk) ska röras ner i riset när det är klart. Det hoppade jag över. Jag dubblade antalet kanelstänger, lagerblad och nejlikor (det är den mängd som jag tog som anges i receptet nedan).

Linsriset serverades som tillbehör till annan mat till att börja med. Då försvann de fina aromerna lite bland alla andra smakupplevelser. Sedan åt jag det bara som det var och då var det lättare att känna den fina smakbalansen i rätten.

Även om ingredienslistan kan se lång ut, är det en mycket lättlagad risrätt.

Recept Indisk risrätt med linser, nejlika, kanelstång och chili

1,25 dl små, gröna linser / bruna linser

1 gul lök, hackad

1 vitlöksklyfta, pressad

1 tsk färsk, riven ingefära (gärna mer)

1 färsk, grön chili. Urkärnad och hackad.

4 msk olja eller smör

2 kanelstänger

4 nejlikor

2 lagerblad

0,5 tsk gurkmeja

1 tsk salt

2,5 dl ris

1,25 dl röda linser

Gör så här:

1) Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i oljan tills allt är mjukt och lätt brynt.

2) Tillsätt kanel, nejlikor, lagerblad och gurkmeja och fräs 2 minuter under omrörning.

3) Rör ner ris och alla linser och rör om. Häll på vatten så att allt är 3 cm täckt.

4) Koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda cirka 20 minuter.

Ta bort kanelstången och rör ebventuellt ner 2 msk hackad salladslök.

Vad tyckte du om detta!? Kommentera