Indiskt – läckert och lättlagat steg för steg – Indisk kokbok på svenska

januari 10, 2014 i Indisk kokbok

Indisk kokbok

Indiskt – läckert och lättlagat steg för steg

En kokbok med många och varierade recept. Känslan som förmedlas är dock inte särskilt indisk och den varken inspirerar eller får det att vattnas i munnen.

Titel: (Alla tiders) Indiskt – läckert och lättlagat steg för steg

läckert och lättlagat

Alla tiders Indiskt!

Författare: –

Förlag: Replik in Sweden AB, 2005

ISBN: 1 40544 471 1

Antal sidor: 256

 

Jag har dragit mig länge för att recensera den här kokboken. Den är nämligen inte min favorit. Det är ingen idé att försöka dölja det. Trots sina 170 recept har jag ytterst svårt att hitta något som jag vill laga ur den.

Titeln till trots, känns det som om man utgått från att indisk mat är något väldigt komplicerat. För att få läsaren att köpa konceptet, har man därför försökt att framställa maten som inte helt olik ”normal”, europeisk husmanskost. Resultatet blir tråkiga, intetsägande bilder som skulle kunna vara tagna ur vilken svensk kokbok som helst. Det finns helt enkelt ingenting som visar på att det är det indiska köket vi gör ett nedslag i. Inga porträtt, inga landmärken, inte ens en duk eller indiskt fat, finns avbildat i hela kokboken.

Nä, det är ingen Indienälskare som är upphovsman till den här kokboken inte. Det kan vem som helst se. Titta bara på bokens utsida! Personen/personerna har säkert aldrig ens satt sin fot i Indien. I så fall tror jag att det hade varit omöjligt att inte förmedla ens en gnutta engagemang eller entusiasm inför uppgiften.

Trots att kokboken är från 2005 känns den väldigt 80-tal. Det är få recept som inte innehåller någon ”specialingrediens” som man måste anstränga sig lite extra för att hitta. Annars är väl recepten hyfsat enkla och tydliga. Jag upplever dock inte att steg för steg bilderna är till någon hjälp i matlagningen.

Om man vill lyfta fram det positiva kan man peka på faktumet att kokboken innehåller ett väldigt stort antal recept och väldigt varierade sådana. Både vegetariska och kötträtter. Jag har bara lagat linssoppa ur denna kokbok och den blev bra. Alltså är det möjligt att alla recept ger mycket god mat som resultat, vilket man ju i så fall måste säga är huvudsaken. Tyvärr kommer jag inte vara den som tar reda på det.

indiskt

Uppslag ur Alla tiders indiskt!