Indiska Mc Donalds – Lyx utan nötkött!

april 29, 2013 i Visste du att...

indiska seder indiskt

  Kunskapens Gudinna Sarasvati

MC DONALDS I INDIEN

En anpassad meny

Visste du att menyn på Mc Donalds i Indien ser annorlunda ut jämfört med vår? Vi är ju ganska vana vid att maten på Mc Donalds är likadan vart vi än kommer i världen, men Indien är ett undantag. Eftersom kon är helig för alla hinduer så är det uteslutet att servera vanliga hamburgare gjorda på nötkött. Det skulle av många uppfattas som högst stötande och få indier skulle sätta sin fot på en sådan restaurang, även om det fanns vegetariska alternativ. Att äta vegetariska produkter som hanterats på samma ställe som kokött, ter sig motbjudande för många hinduer. Eftersom cirka 80% av Indiens 1 miljard stora befolkning är hinduer, var det ett lätt val för snabbmatskedjan som ju vill ha så många besökare som möjligt. Med tanke på de indiska muslimerna (13 % av befolkningen), serveras inte heller fläskkött.

Potatisburgaren ersätter hamburgaren!

Potatisburgaren ersätter hamburgaren!

Då återstår fiskburgare, kycklingburgare, chicken mcnuggets och Mc Veggie att hämta från den ”vanliga” menyn. Eftersom de flesta hinduer är vegetarianer finns det istället fler vegetariska alternativ. De vegetariska burgarna presenteras som standardmeny medan alla burgare som innehåller animaliska produkter återfinns under rubriken ”Non-veg”. Alltså lite tvärtemot hur vi har det i Sverige. Istället för vanlig hamburgare och cheeseburgare erbjuds en potatisburgare vid namn Mc Aloo Tikki (se bild). McSpicy Paneer, en burgare med en tjock skiva indisk färskkost i mitten, kanske också kan locka en vegetarian till Mc Donalds!? Eller varför inte en Mcpuffy veg pizza?

Mc Donalds har funnits i Indien i 15 år nu och blir mer och mer etablerat. Min upplevelse är dock att   indierna än så länge har ett lite annorlunda förhållande till snabbmatskedjan än vad vi har. Här är ju Mc Donalds-mat ofta något som man ”slänger i sig” för att man har bråttom eller ont om pengar. Även om en indisk potatisburgare bara kostar några kronor är det med indiska mått mätt inte speciellt billigt att gå till Mc Donalds. Inhemsk snabbmat som t ex samosas (friterade degknyten med t ex grönsaksfyllning) är både billigare och mer tillgängligt. Mc Donalds är något som bara de som har hyfsat med pengar kan unna sig. På Mc Donalds i Delhi får jag känslan av att indierna fortfarande håller på att vänja sig vid detta nya exotiska element och inte riktigt bestämt sig för om de gillar det eller inte. De tuggar andäktigt på sina burgare och försöker förstå det storslagna i denna världsomsvepande, västerländska influens.