Indisk kokbok av Jack Santa Maria – Bästa indiska kokboken! Indiska kokböcker

februari 18, 2013 i Indisk kokbok, Vegetariskt

INDISK KOKBOK

Ta en titt på alla mina indiska kokböcker!

Indisk vegetarisk kokbok

Den här indiska vegetariska kokboken är min personliga favorit! Det var också den första indiska kokboken på svenska som jag stötte på. Den rätt som fått mig att jaga den här boken i många år är ”Banancurry” eller ”Kela ki kari”. Jag hämtar ofta inspiration från Indisk vegetarisk kokbok och lagar så många recept jag bara hinner!

Indisk vegetarisk kokbok, indisk kokbok

Indisk vegetarisk kokbok

 

Titel: Indisk vegetarisk kokbok

Författare Jack Santa Maria

Förlag: Bokförlaget Robert Larson AB, 1985

ISBN: 91 514 0128 2

Antal sidor: 244

Indisk vegetarisk kokbok av Jack Santa Maria, är sprängfylld av mycket enkla, utsökta indiska recept, närmare bestämt 267 stycken. Det är inget onödigt krångel när det kommer till matlagningen och få ovanliga ingredienser.

Boken inleds med ett sedvanligt kapitel om indiska kryddor och traditioner. Recepten är uppdelade under olika rubriker som t ex ris, bröd, grönsaker och efterrätter etc, vilket gör det lätt att hitta det man är ute efter. Alla rätter är vegetariska. Det saknas helt bilder, men jag tycker att det är av mindre betydelse. Man får ju desto fler recept istället!

Indisk vegetarisk kokbok

Uppslag ur Indisk vegetarisk kokbok.

Författaren bidrar också titt som tätt med kuriosa och personliga historier från Indien. Det märks att den som skrivit boken är mycket väl bekant med Indien, inte bara det indiska köket. Indisk vegetarisk kokbok trycktes första gången 1973, innan globaliseringen och den utveckling vi ser i Indien idag, tagit sin början. På något sätt förmedlas detta mellan raderna. Kokboken ger en känsla av att vara genuint indisk, även om den är anpassad för västerlänningar. Man kan nästan se framför sig hur författaren åkt runt på den indiska kontinenten under 60-talet och samlat ihop sina recept hos indiska husmödrar.

Om man inte nödvändigtvis vill ha icke-vegetariska recept med kött och kyckling och fina bilder att titta på, tycker jag att det här är den bästa indiska kokboken som finns på svenska. Rena drömmen för vegetarianer och alla indisk vegetarisk kokboksom gillar indisk vegetarisk mat!

Recept jag lagat ur denna bok: Banancurry, Jordnötscurry

Leta efter begagnade exemplar av boken på antikvariat eller på nätet.