”Indisk smalmat” av Roshi Razzaq – Indisk kokbok på svenska

januari 5, 2014 i Indisk kokbok

Indisk kokbok

En fin indisk kokbok med många recept och bra bilder. Den fokuserar på att minska på fettet i indisk matlagning, utan att kompromissa med smakerna!

indisk kokbok på svenska

Indisk smalmat – av Roshi razzaq!

Titel: Indisk smalmat – 100 läckra och lätta recept

Författare: Roshi Razzaq

Förlag: Bokförlaget Replik AB, 1998

ISBN: 3 8290 0571 7

Antal sidor: 128

Indisk smalmat – 100 läckra och lätta recept

Det märks att den här kokboken har några år på nacken. Mest eftersom dess fokus ligger på att minska på fettet så mycket som möjligt. I inledningen redogörs för forskningen under 80- och tidigt 90-tal angående hälsa och viktnedgång. Den pekade entydigt på att man bör undvika allt fett i högsta möjliga mån, något som vi alla vet idag inte står oemotsagt.

Lyckligtvis påverkar inte detta ihärdiga fokus recepten i kokboken nämnvärt. Fettreduceringen sker oftast genom att stekolja minskas ner till minimala mängder och mjölkprodukter, t ex vanlig yoghurt, ersätts med tidsenliga lightprodukter. Det är alltså lätt för den som vill fortsätta att äta fet indisk mat att göra detta, även med denna kokbok i handen.

För den som är inne på att räkna kalorier är denna bok såklart en guldgruva! Till varje recept finns exakt information om mängden fett, kolesterol och energi.

smalmat

Uppslag ur Indisk smalmat!

 

Förövrigt är detta en bra indisk kokbok med stort antal traditionella och moderna recept på både vegetariskt och icke-vegetariskt. Recepten är enkla och tydliga. Bilderna är många och vackra och inledande kapitel utförligt i sin beskrivning av vanliga indiska ingredienser. Där ges också förklaringen till att indisk mat ofta innehåller mycket fett. Detta är traditionellt sett nämligen ”ett tecken på att värden är en framgångsrik och generös person som bara tycker att det bästa är gott nog åt sina vänner och släktingar”.

Enligt kokbokens baksida är författaren ”expert på indisk matlagning och fettsnål näring”. Detta är tyvärr det enda vi får veta om författaren eller författarinnan (?).

En bra indisk kokbok!!! Perfekt för dig som vill undvika onödiga kalorier genom att dra ner på fett!

Rätter jag lagat ur denna kokbok! Ångkokt blomkål, Kikärtssallad med yoghurt.

Ta gärna en titt på förteckningen över indiska kokböcker!