Indisk potatis med mynta, ingefära och vitlök – Pudina aloo

Recept

indisk potatis, recept potatis

Kryddig indisk potatis med mynta och ingefära!

Indisk potatis med mynta, ingefära och vitlök

Det här är en fin potatisrätt som får en exotisk smak av ingefära och mynta. Gurkmeja ger den en härlig gul färg som gör rätten till en prydnad på middagsbordet. Utmärkt om man har kokta potäter över sedan gårdagen.

Till skillnad från ris, är potatis ingen inhemsk indisk gröda. Den har heller inte fått samma centrala roll i Indien som i många europeiska länder. Trots detta är potatis standard i många fyllningar ( t ex i samosa och masala dosa) där den blandas med kryddor och ibland grönsaker. I det nordindiska köket är potatis vanligare än i det sydindiska och utgör en viktig basvara.

Det här är en mycket välsmakande potatisrätt som på grund av ingefäran även blir lite stark. Det är ett tillbehör mer än en rätt i sig. Dränker man den i en kryddig sås försvinner dock mycket av smakerna och man ska därför tänka på vad man serverar den till. Jag önskar att jag öst på med lite mer mynta, för den gav rätten ett tydligt signum.

Enligt originalreceptet ska löken delas på fyra och sedan skivas (jag bara hackade). Jag tror att jag hade mindre potatis än i receptet, kanske ett halvt kg, men använde ändå lika mycket kryddor. Det tyckte jag blev gott! Ingefäran dominerar som sagt. Kokboksförfattaren föreslår att man kokar tärnad potatis, medan jag kokade hela potatisar och sedan tärnade dem. 

Receptet kommer från den indiska kokboken ”Laga läckert indiskt” av Louise Steele. Hon kallar rätten ”Kryddig indisk potatis”.

Recept Indisk potatis med mynta, ingefära och vitlök

0,75 kg potatis

50 g smör

1 msk olja

1 tsk gurkmeja

1 stor gul lök, hackad

2 – 3 st pressade vitlöksklyftor

5 cm skalad, finhackad ingefära

1,5 tsk spiskummin

0,5 tsk cayennepeppar

2 tsk citronsaft

1 msk hackade myntablad

Gör så här:

1) Skär den kokta potatisen i tärningar ca 2,5 cm. (Alternativt tärna rå potatis och koka den i 7 minuter).

2) Hetta upp smör och olja i en stekpanna på medelstark värme och lägg i lök, gurkmeja och potatis. Låt steka ca 5 min. Rör om hela tiden men låt det få färg.

3) Blanda i vitlök, ingefära, spiskummin, cayennepeppar och salt. Stek 1 min.

4) Häll citronsaft över potatisen och strö över hackad mynta. Klart! (Eventuellt kan du ta några msk vatten i stekpannan efter att du flyttat potatisen och göra en steksky som du blandar med citronsaft och häller över – detta enligt originalreceptet)

2 reaktion på “Indisk potatis med mynta, ingefära och vitlök – Pudina aloo

Vad tyckte du om detta!? Kommentera