Indisk potatis med kryddor och spenat – Aloo palak

Recept

potatis spenat

Indisk potatis med kryddor och spenat!

Indisk potatis med kryddor och spenat – Aloo palak

Kryddor som behövs till Aloo palak: chiligaram masala, gurkmeja, färsk ingefära ,koriander, spiskummin, spiskumminfrö, vitlöksklyftor

Aloo (potatis) palak (spenat) är en nordindisk rätt som är rik på järn och lätt att göra. Det här är en ”torr” variant, som brukar serveras tillsammans med ris och bröd. Det är en jättegod sidorätt, men kan även ätas bara som den är.

Jag använde fryst spenat och det blev jättebra! Enligt originalreceptet ska spenaten mixas med kryddorna innan man lägger ner potatisen, men det momentet hoppade jag över. Jag tycker det kan vara gott att tugga på en lite större bit ingefära. Jag ersatte en grön chilifrukt med torkad röd chili och det gjorde ingenting. Potatisen får koka tillsammans med salt och gurkmeja vilket ger den en trevlig färg.

Tänk att det går att göra något så gott med fryst spenat och några potatisar. Det här är verkligen en smarrig och smakrik rätt på alla sätt!

Recept Indisk potatis med kryddor och spenat – Aloo palak

300 g spenat (frusen)

2 vitlöksklyftor

5 cm färsk ingefära

2 hackade lökar

1 grön chili/ 1 torkad röd chili / 1 krm chilipulver

200 g potatis

1 tsk gurkmeja

4 msk smör

1 tsk spiskumminfrö

1 tsk garam masala

0,5 tsk koriander

0,5 tsk spiskummin

salt

1 msk grädde (jag uteslöt detta)

Gör så här:

1) Tina spenaten och krama ur överflödigt vatten.

2) Fräs spenaten i hälften av smöret tillsammans med hackad vitlök, ingefära, lök och chili i 5 – 10 minuter.

3) Koka under tiden den tärnade potatisen i vatten med salt och gurkmeja tills den är ätbar – ca 10 min.

4) Tillsätt resten av smöret till spenatblandningen och ha i spiskumminfrö.

5) Tillsätt den kokade potatisen till spenaten tillsammans med garam masala, koriander och spiskummin. Häll på lite vatten om det behövs. Låt smakerna fräsa ihop några minuter. Tillsätt sist en msk grädde om du vill!

Receptet hittade jag här!

Vad tyckte du om detta!? Kommentera