Indisk middag – svenskt versus indiskt sätt att dinera

indisk middag

Kunskapens Gudinna Sarasvati

INDISK MIDDAG

Svenskt versus indiskt sätt att dinera

Visste du att med svenska mått mätt kan en indisk middag te sig som rena ”baklängesmiddagen”, för att citera David Batra i hans kokbok ”David Batras inte så tråkiga indiska mat”. Hur man uppför sig och när man förväntas göra vad, skiljer sig åt.

Både i Indien och Sverige är det vanligt att bli bjuden på fest till omkring klockan halv sju på kvällen. I Sverige förväntar man sig då att sätta sig till bords vid sju, halv åtta skulle jag säga och  i och med det kan festen börja! Man konverserar sina bordsgrannar och ser till att man inte rensar tallriken fortare än alla andra. Efter maten sätter man sig bekvämare och samtalar om allt möjligt över ett glas och en skål salta jordnötter.

I Indien däremot serveras drinkar och tilltugg (ibland kopiösa mängder tilltugg) först, medan alla livligt samtalar. När alla samtalsämnen avklarats dyker middagsmaten upp vid klockan elva, tolv på natten. Ofta består den av tre, fyra olika rätter. När middagen kommer är det slut på pratet och alla slänger i sig maten och efterrätten i snabbtakt. Samtidigt som den sista tuggan sväljs reser sig alla hastigt upp, säger hejdå och går!

Vad tyckte du om detta!? Kommentera