Indisk kryddig fruktsallad – Fruit chaat

april 5, 2013 i Sallad, Tillbehör, Vegetariskt

Recept

fruktsallad

Fruktsallad indian style, med äpple, päron, mango och banan!

Kryddig fruktsallad – Fruit chaat

Den här fruktsalladen är populär snabbmat i Indien. Utanför järnvägsstationerna ser man ofta människor på väg hem, njuta av små tallrikar fyllda med frukt. Chaat kan också serveras som tillbehör till annan mat.

Första gången jag smakade en starkt kryddad och lite salt fruktsallad blev jag väldigt förvånad. Jag var nästan på väg att spotta ut det jag hade i munnen för att det var så ovant och oväntat. En fruktsallad ska ju vara söt! När jag vant mig och inte förväntade mig någon annan smak blev jag nästan beroende och kunde längta efter den brännande känslan på tungan av chilin, samtidigt som det söta mötte det salta. Jag äter gärna en chaat som mellanmål eller till efterrätt, men den fungerar säkert också som förrätt.

I chaat ska det egentligen vara bergssalt, eller kala namak (svart salt) som det heter på hindi. Detta är ett salt från bergen i Himalaya som har en smak med underton av svavel. Läs mer om kala namak här! Vanligt salt fungerar dock utmärkt eftersom det ändå är den salta smaken som är mest framträdande.

Färsk pressad citronsaft är så klart godast, men det går också bra att använda den som kommer ur en liten gul plastflaska. Om man inte har honung hemma kan man ta sirap. Det är både vackert och fantastiskt gott att garnera och smaksätta fruktsalladen med lite färsk mynta.

Recept Fruktsalllad på indiskt vis

300 g blandad färsk frukt t ex päron, äpple, banan, mango, vindruvor, apelsin, ananas melon

0,25 tsk chilipulver

1 tsk citronsaft

1 tsk honung

0,5 tsk salt (bergssalt)

(eventuellt färsk mynta)

Gör så här:

1) Skär all frukt i små tärningar och blanda.

2) Rör ihop citronsaft, honung, chili och salt och häll över fruktblandningen. Låt stå kallt innan servering!

Receptet är taget ur kokboken Snabblagat indiskt, av Monisha Bharadwaj.

Läs mer om fruit chaat!