Indisk kokbok – Jelibi, indisk mat att älska

mars 12, 2013 i Indisk kokbok

Indisk kokbok

Jelibi – Indisk mat att älska

Det här är en vacker indisk kokbok i stort format med många fina bilder från Indien. Passar utmärkt om man gillar att bläddra i kokböcker inte bara för att läsa recept, utan för att få en upplevelse av landet och atmosfären kring matlagningen.

indisk kokbok

Jelibi – indisk mat att älska

Titel: Jelibi – indisk mat att älska

Författare: Bäckström, Camilla & Joshi, Priya

Förlag: Printfabriken, 2006. ISBN: 91-631-9702-4

Antal sidor: 144

Boken kommer i stort format och redan den vackra bilden på utsidan låter oss förstå att fotografierna spelar en central roll i den här indiska kokboken. Bilderna föreställer inte bara mat utan skildrar Indien och indierna i olika miljöer. Varje kapitel inleds med en liten reseskildring där läsaren får följa med författaren på nära håll och ta del av upplevelsen vid den heta indiska vedugnen eller i en fiskebåt i Goa en tidig morgon. Konceptet känns modernt jämfört med många andra indiska kokböcker. Författarna verkar dock inte röra sig utanför turiststråken och man skrapar bara lite på ytan på den indiska matlagningen, utan att göra någon djupdykning.

indisk kokbok

Bild ur Jelibi – indisk mat att älska

 

Boken har 144 sidor, med 47 st omsorgsfullt utvalda recept. Rätterna är både vegetariska (15 st) och med kött (7 st) och fisk (5 st). De recept jag provat ur den här boken har jag tyckt om. Det snålas inte med kryddor eller chili och maten smakar därför som i Indien.

Mängden bilder gör att den här indiska kokboken är lika mycket en ”coffe table book” som en kokbok. Tycker du om att bläddra bland bilder och drömma dig bort till Indien en stund så låt dig ryckas med!

indisk mat

Vacker indisk mat

Recept jag lagat ur den här kokboken: Aloo gobi.

Kokboken är slut i lager, men försök att få tag på den på den begagnad eller låna på biblioteket! Adlibris har haft boken, men den har utgått ur sortimentet!

Ta gärna en titt på fler indiska kokböcker här.

indisk kokbok

Receptregister ur Jelibi – indisk mat att älska!