Indisk gryta med jordnötter och kokos – Phali ki kari

Recept

indisk gryta

Indisk jordnötscurry

Jordnöts-curry – Phali ki kari

Kryddor att ha hemma till indisk gryta med jordnötter: chili, koriander, (vallmofrön)

Den här enkla grytan med lök, jordnötter, kokos och tomater överraskade positivt. De milda kryddorna får lite sting av chili och resultatet blir en exotisk favorit som även barnen tycker om. Det gör ju heller ingenting att ingredienserna är billiga.

Det är möjligt att det skulle vara gott med en deciliter kokosmjölk i den här curryn. Jag ska prova det nästa gång. Man får inte vara främmande för att få munnen full av kokos, för det är ganska mycket kokosflingor i det här receptet. I Indisk vegetarisk kokbok som det här receptet är taget ur, står det att jordnötscurry ska serveras med puri, ett slags friterat indiskt bröd. Jag serverade det dock med ris och det var jättegott!

Recept indisk gryta med jordnötter och kokosindisk gryta

2 msk olja

2 st gul lök

2 dl kokos

1 tsk vallmofrön (kan hoppas över)

1 tsk koriander

0,5 tsk gurkmeja

0,5 tsk chili

250 g salta jordnötter

2 st hackade tomater

1 tsk farinsocker (vanligt socker går också bra)

2,5 dl vatten

Gör så här:

1) Hacka löken och bryn den i olja.

2) Blanda ihop kokos och kryddor. (Tillsätt eventuellt några msk vatten, olja eller grädde/mjölk för att det hela inte ska bli så torrt Jag tog vatten, men detta är inte del av originalreceptet)

3) Häll ner kokos- och kryddblandningen i löken och låt fräsa några minuter.

4) Rör ner tomater, nötter, socker och eventuellt extra salt och låt steka 2 min.

5) Tillsätt vatten och låt puttra tills nötterna känns mjuka.

 

Vad tyckte du om detta!? Kommentera