Indisk gryta med ärtor och ost/tofu-kuber – Mutter paneer

Recept

Kryddor som behövs till indisk gryta med ärtor och paneer/tofu-kuber: chilipulver, ingefära (färsk), koriander, vitlök (färsk)

indisk gryta

Indisk gryta med ärtor och ost/tofu-kuber – muttar paneer

Indisk gryta med ärtor – Muttar paneer

Det här är familjen Batras recept på Muttar paneer eller Peas´n cheese som David Batra kallar det i sin indiska kokbok ”David Batras inte så tråkiga indiska mat”. Få ingredienser ger en enkel men smakrik variant av den här indiska klassikern. Frysta ärtor blandas ner i en sås av tomat, lök och ingefära. Jag tillsatte även en tesked muscavadosocker som jag tyckte lyfte fram smakerna ytterligare.

Den här gången använde jag mig av naturell tofu som substitut för paneer som är den färskost man använder i det indiska köket egentligen. (Halloumi fungerar också bra).

Recept Muttar paneer

1 st gul lök

2 klyftor vitlök

1 msk finriven ingefära

2 tomater

0,5 tsk chilipulver

1 tsk koriander

1 tsk muscavadosocker (vanligt socker går så klart också bra.)

5 dl fysta gröna ärtor

2 dl vatten

1 – 2 paket tofu eller halloumi (paneer)

3 msk smör

salt och svartpeppar

Gör så här:

1) Finhacka lök och vitlök och stek detta tillsammans med ingefäran i smör några minuter.

2) Tillsätt hackade tomater och stek ytterligare några minuter.

3) Tillsätt vatten och låt puttra 10 min.

4) Blanda ner frysta ärtor och tärnad tofu/ halloumi/ paneer. Låt småputtra 5 min till. Smaka av med salt och peppar.

Muttar paneer serveras oftast med indiskt bröd men ris fungerar också bra!

Man kan använda fler kryddor i muttar paneer och även lite grädde. Titta tex på det här receptet!

 

 

En reaktion på “Indisk gryta med ärtor och ost/tofu-kuber – Mutter paneer

  1. Pingback: David Batras inte så tråkiga indiska mat - Indisk kokbok | Laga indisk mat

Vad tyckte du om detta!? Kommentera