Indisk dessert med yoghurt, kardemumma och muskot – Shrikand

Recept

indisk dessert

Shrikand med muskot och kardemumma! En härlig indisk dessert.

Indisk dessert med yoghurt, kardemumma och muskot – Shrikand

Shrikand är en sötsyrlig indisk dessert som utgör ett perfekt avslut på en kryddstark middag. Kardemumma och muskot är kryddorna som får den här efterrätten att smaka härligt exotiskt. Jag har tidigare gjort shrikand med saffran, vilket är den vanligaste smaksättningen.

Det är också mer vanligt att använda florsocker än honung som här. Jag var lite tveksam till om det skulle fungera med tanke på konsistensen, men det gjorde det.

Denna shrikand är väldigt enkel att göra, man rör bara ihop alla ingredienser. Den behöver bara stå i kylskåpet en halvtimme innan servering.

Ta bara en knivsudd muskot till att börja med och smaka sedan av. Muskot har en pikant smak och det är lätt att ta för mycket. Gör gärna samma sak med kardemumman. Börja med en halv tesked och ta sedan i mer om du tycker det behövs. Man kan experimentera med olika slags nötter, t ex valnötter. Jag tycker dock att mandeln passar bäst eftersom den är ganska neutral i smaken.

Recept Indisk dessert med yoghurt, muskot och kardemumma

4 dl tjock yoghurt (grekisk eller turkisk)

2 msk flytande honung

1 knivsudd muskot

0,5 tsk kardemumma

1 dl mandel (hackas)

Gör så här:

1) Blanda ihop yoghurten och honungen. Tillsätt kryddorna och mandeln. Smaka av. Rör om och ställ i kylskåp minst en halvtimme före servering.

 

Vad tyckte du om detta!? Kommentera