Indisk banancurry – Kela ki kari – Indisk gryta med banan

Recept

Indisk banancurry

Kryddor att ha hemma till banancurry: chili/paprikapulver, garam masala, gurkmeja, kanel, kardemumma, koriander, vitlök (färsk).

indisk banancurry

Indisk banancurry

Det här var den första indiska rätten jag lagade. Jag bodde i andra hand och min hyresvärd ägde ett exemplar av Indisk vegetarisk kokbok där jag hittade det här receptet. Alla som kom och hälsade på mig under den här tiden blev bjudna på indisk banancurry. När jag flyttade glömde jag att kopiera sidan ur kokboken och även kokbokens namn, men antog att jag kunde få tag på receptet på något annat sätt. Jag sökte på internet och i de kokböcker jag hade, men förgäves. Det var inte förrän jag startade den här bloggen som jag hittade samma kokbok som min hyresvärd haft och återfann banancurryn. Så här är den!!Perfekt om du har bananer hemma som behöver användas.

Banancurry får en mjuk, krämig konsistens och är kryddig och lite sötaktig i smaken. Jag har som vanligt ändrat lite i receptet efter min smak, t ex är det mindre yoghurt och ingen kanel i originalreceptet. Jag väntar också med att ha i den sista bananen för att jag tycker att det är gott med lite hårdare bananbitar att tugga på.

Recept banancurry

banancurry

Bananen är i pannan!

2 st gula lökar

3 msk rapsolja

4 vitlöksklyftor

1 tsk salt

0,5 tsk chili eller paprikapulver

2 tsk koriander (eller korianderfrön om du har)

0,5 tsk gurkmeja

banancurry

Banancurry nam nam!

6 st bananer

2 tsk garam masala

0,5 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

1 dl yoghurt

2 msk grädde (kan uteslutas)

Gör så här:

1) Hacka löken och bryn den i oljan

2) Blanda undertiden samman de pressade vitlöksklyftorna med cili, gurkmeja och koriander och salt. Häll i detta i löken och stek ytterligare.

3) Tillsätt 5 av de 6 skivade bananerna och bryn dem.

4) Tillsätt garam masala och yoghurten och låt puttra tills bananerna är mjuka. Tillsätt den sista skivade bananen och rör om.

5) Tillsätt eventuellt grädde eller vatten och låt bli varmt.

Servera med ris och grönt!

banancurry

Bananer kan man göra mycket gott med!

Receptet jag utgått från finns i Indisk vegetarisk kokbok.

2 reaktion på “Indisk banancurry – Kela ki kari – Indisk gryta med banan

    1. Sofia Inläggsförfattare

      Hej! Om du tar riktigt mogna bananer blir det sötare och geggigare. Om du tar lite omogna bananer blir det lite strävare, men bananen behåller sin form bättre. Jag skulle nog helst ta fasta men mogna, riktigt gula bananer, utan bruna prickar. Ta stora bananer. Du kan ju smaka av och om du tycker att kryddningen är otillräcklig, öka på en aning, men jag tror inte det behövs.

      Svara

Vad tyckte du om detta!? Kommentera