Indiens mat – Indisk kokbok av Camellia Panjabi

januari 14, 2014 i Indisk kokbok

Indisk kokbok

Indiens mat av Camellia Panjabi

En mycket fin indisk kokbok med vackra bilder, lyxig känsla och inspirerande recept!

indiens mat

Indiens mat av Camellia Panjabi!

Titel: Indiens mat

Författare: Camellia Panjabi

Förlag, Wahlströms, 1996

Antal sidor: 192

ISBN: 9132320442

Jag bläddrar gärna länge i den här kokboken.  Bilderna är vackra och tydliga och skildrar maten på ett tillfredsställande sätt. Sidorna kantas av foton på indiska mönster och textilier. Nästan varje uppslag har vikta hörn som markerar att här finns ett recept i min smak.

”Indiens mat” innehåller en gedigen samling recept  (50 st) där det ingår klassiker som palak paneer men även ny exotiska bekantskaper som t ex vattenmeloncurry från Rajasthan. Vid varje recept anges vilket område rätten härstammar ifrån och detta åtföljs av en liten historia som sätter den i ett sammanhang.  Recepten är enkla utan onödigt många ingredienser.

Indiens mat

Uppslag ur ”Indiens mat”!

 

Kokboken lockar verkligen till matlagning och det är nästan lite svårt att bestämma vad man ska laga härnäst. Det finns t ex tre recept på korma-sås som alla verkar väldigt goda. Ett är gjort på pistagenötter. Låter inte det spännande så säg!?

”Indiens mat” innehåller förutom många recept, ovanligt mycket bra information om indisk matlagning, uppåt 50 sidor faktiskt. Här kan man läsa om det indiska kökets filosofi, kryddor och örter, tips och genvägar, hur man planerar en måltid, menyförslag, dryck och mycket mer.

Ur personlig synvinkel är det ett minus att boken domineras av ickevegetariska recept. Men det kommer inte hindra mig från att använda den i min vegetariska kokkonst. Jag ser fram emot att byta ut kyckling mot quorn i något av de många, läckra kycklingrecepten.

Jag har ännu inte hunnit använda denna kokbok så mycket men jag ser verkligen fram emot det! Jag har hittills gjort raita med tomat kummin och lök samt halwa på grahamsmjöl.

Ta gärna en titt på min förteckning över indiska kokböcker på svenska!