India Pale Ale – Thornbridge Jaipur – Dryck till indisk mat

april 16, 2013 i Dryck

Dryck

Thornbridge Jaipur India Pale Ale

india pale ale

En India pale ale med blommig smak!

India Pale Ale är en överjäst ölvariant som härstammar från kolonialtiden då britterna skeppade ner öl till Indien. Ölen fick då speciella egenskaper för att klara den långa resan. För allmän information om India Pale Ale, läs mer här.

Thornbridge Jaipur är en prisbelönt India Pale Ale som bryggs i Storbritannien. Bryggeriet startade 2005 och deras specialitet är att tillsätta nya innovativa smaker till traditionella recept.

Det mest framträdande för denna IPA är den blommiga smaken. Jag tycker att den på minner om fläder. Systembolaget beskriver Thornbridge Jaipur som smakrikt, humlearomatiskt öl med tydlig beska och inslag av honung, rosmarin, citrusskal och ljus sirap. Både doften och smaken påminner om exotiska frukter. Den har en gyllene färg och mycket kolsyra. India Pale Ale serveras bäst kylskåpskall till husmanskost eller som sällskapsdryck.

Thornbridge Jaipur har lånat sitt namn från ett av Indiens turistmål. Jaipur är en stad i provinsen Rajasthan i nordvästra Indien, känd som ”den rosa staden” på grund av sina många rosafärgade byggnader. Kvinnan på etiketten föreställer blomstergudinnan Flora, som står som staty i den italienska trädgården till herrgården Thornbridge Hall.

På grund av uppsvinget för India Pale Ale under de senaste åren, är det lätt att få tag på Thornbridge Jaipur på systembolaget. Varunummret är 1626. Flaskan rymmer 500 ml och kostar 27.90 kr styck, Alkoholhalten är 5.9%.

Läs mer om India Pale Ale här!

Systembolaget

Thornbridge bryggeriet